VIDEO. Paku un korespondences sūtījumus inspicē suņi un muitnieki

© Mārtiņš Zilgalvis

Latvijā strauji attīstās pakomātu bizness. Tirgū nāk iekšā arvien jauni uzņēmumi, un pakomāti vairojas kā sēnes pēc lietus. Pakalpojums kļūst arvien pieejamāks - piemēram, var aizsūtīt pat vecmāmiņas ievārījumu no Liepājas uz Londonu. Šo ērtumu, ātrumu un sarežģītu izsekojamību arvien biežāk novērtē arī noziedznieki. Vai kāds vispār pārbauda pakomātu sūtījumus? Atbildi uz šo jautājumu devās meklēt “360TV ZIŅneši”.

Pēdējā laikā pakomāti plaši tiek izmantoti nelegālo preču nosūtīšanai. Latvijas pasta šķirošanas cehā atrodas sūtījumi, kuru kontrole tiks uzticēta muitas suņa degunam. Protams, apostīt visas pakas un korespondenci suns nespēj, bet pat sižeta filmēšanas laikā tika uzostas vairākas aizdomīgas paciņas. Atkārtotajā testēšanā suns vēlreiz norādīja uz trim paciņām, kas uz Latviju atceļojušas no Spānijas, Lielbritānijas un Portugāles. Visas trīs tika nogādātas uz rentgena kontroli. Tur suņa aizdomas tika apstiprinātas.

Aizdomīgus sūtījums pārbauda tam speciāli apmācīti muitnieki. Viņiem ir tiesības vērt pakas vaļā un tad attiecīgi rīkoties. Kopā ar suņa uzosto korespondenci, tiks pārbaudīta arī neliela paciņa ar aizdomīgām ampulām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes izlases kontrolei tiek pakļauti starptautiskie sūtījumi. Tas notiek tajā posmā, kad ostā, lidostā vai ar sauszemes transportu Latvijas robežu šķērso lielas paku un korespondences kravas. Violeta Radivinska, VID Muitas pārvaldes Rīgas muitas kontroles punktu daļas virsuzrauga vietniece stāsta: “Latvijas muitas dienests kontrolē visus ienākošos pārrobežu pasta sūtījumus. Tie ir sūtījumi, kas tiek izsūtīti ārpus Eiropas Savienības un tie, kas ienāk Latvijas teritorijā. Muitas kontroles ir balstītas uz riska informācijas analīzi, uz amatpersonu iniciatīvu un uz sadarbību ar kinologu un darba suni.”

Jau pēc tam sūtījumi nonāk pakomātu uzņēmumu noliktavās un tiek sašķiroti pa adresātiem. Saskaņā ar Pasta likumu un Satversmi, pakas un korespondenci piegādātāji vērt vaļā nedrīkst. Taču, ja uz šķirošanas līnijas uzņēmuma darbiniekiem kāda paka raisa aizdomas, tad tiek izsaukti policijas vai muitas pārvaldes darbinieki.

Vairāk skaties video!

Svarīgākais