Rosina pašvaldībām dot "brīvākas rokas" koku zāģētāju piesaistei

© Dmitrijs Suļžics/MN

Lai efektīvāk varētu likvidēt dabas katastrofu sekas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) rosina pašvaldībām dot "brīvākas rokas" koku zāģētāju piesaistei, trešdien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē pauda VUGD priekšnieka vietnieks Ivars Nakurts.

VUGD piedāvā veikt grozījumus Valsts civilās aizsardzības plānā, nosakot, ka pašvaldībai klimatiskā, hidroloģiskā un meteoroloģiskā apdraudējuma apstākļos varētu veikt koku zāģēšanu un infrastruktūras objektu sakopšanu ar atvieglotākām procedūrām, tātad - ātrāk.

Dienests rosina, ka īpašos apstākļos pašvaldībām būtu tiesības vērsties pie jebkura komersanta, paņemt tā resursus un samaksāt pēc tam, kad atsūtīts rēķins. Līdzīgs regulējums patlaban ir noteikts, evakuējot un izmitinot lielu skaitu iedzīvotāju no apdraudētām teritorijām, norādīja Nakurts.

Jau ziņots, ka Rīgas pašvaldībā līdz 15.augustam kopā reģistrēti 3085 ziņojumi par jūlija beigās notikušās vētras radītajiem bojājumiem, nolauztiem kokiem gan uz pašvaldības zemes, gan privātās teritorijās.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais