Portāla "Ziedot" vadītājai piešķirta Valstiskuma balva

© Ģirts Ozoliņš / F64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien Rīgas pilī pasniedza Valstiskuma balvu labdarības portāla "Ziedot.lv" un rehabilitācijas centra "Poga" vadītājai Rūtai Dimantai, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa.

Rinkēvičs, uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka 21.augusts ir īpaša diena, jo pirms 33 gadiem tika pieņemts likums par Latvijas faktiskās neatkarības atjaunošanu.

Runājot par Dimantas devumu sabiedrībai, Valsts prezidents akcentēja, ka viņa ir palīdzējusi iemācīt un iemācīties ziedot, neskaust, ja kādam kaut kas tiek iedots, jo, ja līdzcilvēkiem kļūst labāk, arī pašiem ir labāk. Viņaprāt, Dimanta māca uzticēties un to nevar izdarīt vienā vai divos gados.

Tas ir ilgstošs darbs. Tie ir neskaitāmi šaubu pilni acu pāri. Esmu pārliecināts, ka tie ir arī neskaitāmi atteikumi. Bet ar neatlaidību, precizitāti un augstām prasībām pret sevi tas ir izdevies," pauda Rinkēvičs.

Viņš klāstīja, ka, esot nelaimē lūgt palīdzību ir grūti, daudziem ir kauns, taču nav jākaunas. Valsts prezidents atzīmēja, ka ikvienam dzīvē ir bijis kāds smags posms, kad palīdzējuši līdzcilvēki. Rinkēviča ieskatā Valstiskuma balvas laureāte ne tikai prot pārliecināt ziedotājus ziedot, bet arī iemāca atzīt, ka ir vajadzība palīdzība.

"Viņa atgādina - mums nav jābūt pārcilvēkiem, bet cilvēkiem. Mēs esam tikai cilvēki. Bet, ja mēs esam viens otram, tad mēs varam ļoti daudz," uzsvēra Valsts prezidents.

Rinkēvičs norādīja, ka Valstiskuma balvu saņems ļoti spēcīga personība. Viņaprāt, Dimantai un viņas kolēģiem ir izdevies palīdzēt tūkstošiem Latvijā, arī cilvēkiem Ukrainā, bet patlaban palīdzība Ukrainai ir palīdzība Latvijai. Pēc prezidenta paustā, Dimantai ir izdevies radīt sirdsmieru tūkstošiem ļaužu, ir izglābti neskaitāmi cilvēki, kuri uzskatīja, ka cerību vairs nav.

"Taču šo gadu laikā bijuši arī daudzi gadījumi, kad nav sanācis. Kad nav paspēts. Kad gandrīz izdevies izglābt. Tas ir bezgala skumji. Paldies jums, ka šādos brīžos nenokarat galvu, bet gan paceļat to augšā un turpināt strādāt, lai Latvijā būtu vairāk sirdsmiera un mazāk skumju," akcentēja Valsts prezidents.

Viņš uzsvēra, ka Valstiskuma balva nav konkurss "Labākais cilvēks Latvijā". Prezidents klāstīja, ka tā ir balva par cilvēku apvienošanu svarīga mērķa labā. Viņaprāt, laureāte spējusi pulcēt tūkstošus patiesi svarīga mērķa labā. Šis mērķis ir laimīgāka Latvija

"Tā ir balva ne viņai vienai pašai, bet visai sabiedrībai par kopīgi sasniegto. Par to, ka esam nobrieduši. Par to, ka esam gatavi domāt ne tikai katrs pats par sevi, bet gan par mums visiem. Bet tieši šī spēcīgā sieviete, kurā apvienojas sīkstums un šarms un kura pavisam drīz saņems šo balvu, ir iemācījusi mums uzticēties, dalīties un ticēt labajam. Šīs prasmes ir 21.gadsimta izdzīvošanas komplekts," norādīja Rinkēvičs.

Valstiskuma balvas pasniegšanas ceremonijā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS). Viņa pauda, ka Dimantai piemīt apbrīnojama spēja līdzcietīgi un iecietīgi izprast citus.

"Viņa spēj "iekāpt citu kurpēs", lai patiesi izjustu un saprastu cilvēku vajadzības un emocijas. Tāpēc šodien vārds "Paldies!" pieder tam, kurš ir darījis vairāk, nekā prasīts," sacīja Mieriņa.

"Sirds siltums un labestība staro no viņas, radot sajūtu, ka ikviens, ar ko viņa tiekas, ir vērtīgs un saprasts. Viņa iemieso to, ko pasaule tik bieži alkst - patiesu cilvēcību un spēju dot otram cilvēkam to, kas viņam visvairāk nepieciešams," sacīja Saeimas priekšsēdētāja un pauda pārliecību, ka Valstiskuma balvas laureātes devums kļūs par iedvesmu nākamajām paaudzēm.