NA rosina valsts budžetā paredzēt līdzekļus demogrāfijas atbalstam

© Andrejs Terentjevs/MN

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) rosina 2025.gada valsts budžetā līdzās drošībai par prioritātēm izvirzīt arī ekonomikas konkurētspējas stiprināšanu un atbalsta pasākumus demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, aģentūru LETA informēja partijā.

NA ieskatā plānotajām nodokļu izmaiņām jābūt mērķētām uz to, lai veicinātu ekonomikas un uzņēmējdarbības vides konkurētspēju Baltijas mērogā, tostarp pārskatot darbaspēka nodokļus, kā to jau ilgstoši gaida uzņēmēju un investoru organizācijas. Tāpat partija uzskata, ka topošajā 2025.gada valsts budžetā jābūt skaidri iezīmētiem sociāliem un finanšu instrumentiem demogrāfijas veicināšanai, ņemot vērā, ka dzimstības līmenis sasniedzis rekordzemus rādītājus.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāts Artūrs Butāns (NA) norāda, ka neatbalstīs tādu budžeta pakotni, kurā nebūs iekļauti demogrāfijas un konkurētspējas risinājumi.

"Gada mēraukla rāda šīs koalīcijas darba pirmos rezultātus, un dati atklāj sabremzētu ekonomiku un dzimstības antirekordu. Ja budžetā šādi fundamentāli jautājumi netiks risināti, bet vienlaikus atradīsies finansējums medijiem krievu valodā un kursiem imigrantiem, kā tas izskanējis, tad NA šādu budžetu neatbalstīs," skaidro Butāns.

Tāpat Saeimas deputāts uzsver, ka pašreizējais koalīcijas piedāvājums nevienlīdzības mazināšanai esot neefektīvs, jo neesot vērsts uz dzīves dārdzības mazināšanu personām ar apgādībā esošiem bērniem, kā arī tas nemazināšot ēnu ekonomikas apmērus.

NA sola iesniegt savus budžeta un nodokļu izmaiņu priekšlikumus.

Kā ziņots, valdība otrdien pieņēma zināšanai Finanšu ministrijas (FM) informatīvo ziņojumu par valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kurā teikts, ka ministrijas un citas centrālās valsts iestādes, kā arī neatkarīgās institūcijas ir iesniegušas prioritāro pasākumu pieprasījumus 2025.gadam par 1,293 miljardiem eiro.

FM vērtējumā ministriju un citu centrālo valsts iestāžu, kā arī neatkarīgo institūciju iesniegtajos prioritāro pasākumu pieprasījumos 41% no tām jeb 527 miljoni ir saistīti ar valsts drošību.

Svarīgākais