Uz Latvijas - Krievijas robežas konstatēti 235 paaugstinātas radiācijas gadījumi

© pixabay.com

Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldē 2023.gadā kravu pārbaudēs konstatēja 235 paaugstinātas radiācijas gadījumus, liecina otrdien valdībā izskatītais ziņojums par Valsts civilās aizsardzības plāna izpildi 2023.gadā.

Ludzas pārvaldes pārziņā ir Grebņevas robežkontroles punkts, Terehovas robežkontroles punkts un Zilupes dzelzceļa robežkontroles punkts.

Šādos gadījumos tiek noformēts ziņojums par paaugstināta jonizējošā starojuma līmeņa konstatēšanu, kas kopā ar kravu tiek nodots VID muitas amatpersonām, kas veic turpmākās darbības. Valsts robežsardzē ir izstrādāti rīcības algoritmi valsts mēroga radiācijas avāriju pārvaldībai un seku likvidēšanai.

Algoritmi paredzēti institūciju sadarbībai un rīcībām citu valstu atomelektrostaciju kodolavārijas gadījumā, kā arī gadījumos, ja ārpus Latvijas teritorijas notiek kodoltrieciens citas valsts teritorijā un Latvijā nav nepieciešams plānot tādus pasākumus kā evakuācija vai iedzīvotāju pārvietošana radioaktīvā piesārņojuma dēļ. Šajos algoritmos netiek izvērtēta situācija, ja kodoltrieciens notiek tuvu Latvijas teritorijai, kas varētu tikt traktēts kā militārs uzbrukums Latvijai.

2023.gadā gadījumi, kas saistīti ar jonizējošā starojumu avotu un kura izraisītās sekas rada noteikto jonizējošā starojuma dozas limitu pārsniegšanu un kaitējumu vai kaitējuma draudus Latvijai, Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes robežšķērsošanas vietā un Pāternieku robežšķērsošanas vietā netika identificēti, līdz ar to pastiprināta kontroles veikšana netika veikta.

Kopš 2023.gada 20.septembra Valsts robežsardzes Silenes robežšķērsošanas vieta robežas šķērsošanai ir slēgta, līdz ar to pasākuma izpilde ir aktuāla tikai Pāternieku robežšķērsošanas vietai.

Svarīgākais