Jūlija vētras seku likvidēšanā plāno iesaistīt bezdarbniekus

© Romāns Kokšarovs / F64

Papildu atbalsta sniegšanai pašvaldībām vētras radīto seku novēršanai plānots paplašināt bezdarbnieku grupas algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos, paredz otrdien valdības pieņemtās izmaiņas Noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem.

Lai nodrošinātu iespēju operatīvi reaģēt uz vētru vai līdzīgām dabas stihijām un citām ārkārtas situācijām nākotnē, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) būs tiesīga izņēmuma gadījumos paplašināt bezdarbnieku mērķa grupas algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos.

Šādi teritoriju sakopšanā varēs iesaistīties plašāks NVA reģistrēto bezdarbnieku loks.

Pašlaik subsidētās nodarbinātības pasākumus un pasākumus "Apmācība pie darba devēja" var veikt komersanti, pašnodarbinātas personas, biedrības vai nodibinājumi un kooperatīvās sabiedrības. Turpmāk to varēs veikt arī individuālie uzņēmumi, paredz grozījumi.

Pasākumā iesaistīto bezdarbnieku dotācijas apmērs tiks aprēķināts proporcionāli nostrādātajām stundām mēnesī. Vienotas pieejas nostiprināšana ļaus efektīvāk automatizēt dotāciju aprēķinus, samazinot pasākuma administrēšanai nepieciešamos resursus un to izmaksas.

Algoti pagaidu sabiedriskie darbi ir viens no NVA organizētajiem pasākumiem, kura ietvaros bezdarbniekiem ir iespēja iegūt un uzturēt darba iemaņas, veicot sociāla labuma darbus, un saņemt atlīdzību 250 eiro mēnesī.

Pasākumos iesaista bezdarbniekus ar invaliditāti, pirmspensijas vecuma bezdarbniekus, ilgstošos bezdarbniekus, bezdarbniekus pēc soda izciešanas ieslodzījuma vietā vai probācijas klientus, kā arī bezdarbniekus, kuri ir romu tautības pārstāvji.

Svarīgākais