Paātrina sadarbības institūciju grupas sasaukšanas kārtību smagākajos bērnu tiesību pārkāpumu gadījumos

© Kaspars Krafts / F64

Dažādu speciālistu sadarbības grupas smagu bērnu tiesību pārkāpumu gadījumos būs jāsasauc ne vēlāk kā divu darba dienu laikā, otrdien nolēma valdība.

Pieņemtie grozījumi maina termiņu, kurā tiek sasauktas vairāku institūciju sadarbības grupas gadījumos, kad konstatēti smagi tiesību pārkāpumi un nepieciešama steidzama rīcība.

Īpaši smagu bērnu tiesību pārkāpumu gadījumu risināšanā tiek iesaistīta starpinstitūciju sadarbība valsts un pašvaldības līmenī. Sadarbības grupu izveido pašvaldība attiecīgajā novadā vai teritorijā. Tajā visbiežāk strādā pārstāvji no Valsts policijas, sociālā dienesta, bāriņtiesas, kā arī pašvaldības Izglītības pārvaldes vai izglītības speciālisti.

Viens no sadarbības grupas uzdevumiem ir izskatīt individuālos gadījumus saistībā ar iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, ja nepieciešama ātra rīcība un vairāku institūciju sadarbība, kā arī ja radušos situāciju nav iespējams atrisināt vienas institūcijas ietvaros vai situāciju nav izdevies atrisināt ilgstošā laikposmā.

Papildus minētajam sadarbības grupas uzdevums ir arī analizēt situāciju bērnu tiesību aizsardzības jomā un sniegt pašvaldībai priekšlikumus bērnu tiesību aizsardzības izstrādei, tostarp par nepieciešamajiem pasākumiem starpinstitūciju sadarbības pilnveidošanai.

Sadarbības grupu uzdevums ir arī sniegt priekšlikumus Labklājības ministrijai normatīvo aktu pilnveidei un sadarbības uzlabošanai bērnu tiesību aizsardzības jomā, kā arī informēt sabiedrību par aktualitātēm bērnu tiesību aizsardzības jautājumos.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka sadarbības grupa pašvaldībās izskata individuālos gadījumus, kas saistīti ar bērnu tiesību pārkāpumiem, ja nepieciešama ātra rīcība vai situācija ir ieilgusi un nepieciešama vairāku institūciju iesaiste, bet konkrēti neparedzēja, kādā termiņā sadarbības grupa tiek sasaukta attiecīgajos gadījumos.

Bērnu tiesību pārkāpumi var tikt konstatēti atšķirīgās vidēs, piemēram, bērna ģimenē vai izglītības iestādē. Pēdējo gadu laikā aizvien vairāk sabiedrības un valsts un pašvaldības iestāžu uzmanība tiek piesaistīta gadījumiem, kas skar bērnu tiesības izglītības iestādēs. Visbiežāk šie gadījumi saistīti ar bērnu savstarpējo vardarbību vai mobinga un bulinga gadījumos, kad vairāki bērni vēršas pret vienu.

Lai uzlabotu rīcības efektivitāti gadījumos, kad izglītības iestādēs ir konstatēta vardarbība, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2023.gada jūnijā uzdeva Bērnu aizsardzības centram (BAC), atbildīgajām ministrijām un citām iesaistītajām iestādēm līdz augusta beigām sagatavot informāciju par to, kā darbojas rīcības algoritms vardarbības gadījumos izglītības iestādēs. Tāpat BAC tika dots uzdevums sadarbībā ar IZM izveidot ērti uztveramu modeli, kā izglītības un citām iestādēm rīkoties vardarbības gadījumu efektīvai risināšanai.

2023.gadā BAC sadarbībā ar IZM un LM izstrādāja rīcības algoritmu vardarbības gadījumos izglītības iestādēs, kas paredz vairākus līmeņus. 3.līmeņa jeb "augsta riska" gadījums paredz intensīvu individualizētu risinājumu vardarbības gadījumā. Augsta riska gadījumā nepieciešama tūlītēja rīcība un papildus resursu piesaistīšana, jo ir apdraudēta bērnu vai citu cilvēku dzīvība un veselība. Augsta riska gadījumos ietilpst tīša apdraudējuma izdarīšana, smaga fiziska vardarbība, seksuāla uzmākšanās vai izvarošana, kā arī nāves un smagu miesas bojājumu draudi.

Līdz šim individuālos bērnu tiesību pārkāpumu gadījumos sadarbības grupas pārstāvim nebija noteikts termiņš sadarbības grupas sēdes sasaukšanai.

Noteikumu projekts paredz to mainīt, lai gadījumos, kad nepieciešama ātra rīcība un vairāku institūciju sadarbība, tiesību pārkāpumi tiek risināti efektīvāk. Iecerēts, ka, nekavējoties sasaucot sēdi, sadarbības grupa varēs ātrāk vienoties arī par tālāko risināšanas gaitu un nākamās sēdes datumu.

Lai nodrošinātu nekavējošu rīcību šādās situācijās, sadarbības grupu bērnu tiesību aizsardzības jautājumos jāsasauc nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu darba dienu laikā, paredz pieņemtie grozījumi. Divas darba dienas ir maksimālais noteiktais termiņš, jo dažkārt speciālistiem jāiegūst papildu informācija par individuālo gadījumu.

Ja nepieciešams, sadarbības grupu pārstāvji var vienoties par individuālā gadījuma koordinatoru. Individuālā gadījuma koordinators veicina efektīvu sadarbību starp iestādēm, pārzina individuālā gadījuma aktualitāti un informē sadarbības grupas dalībniekus par to, kā arī veido vienotu izpratni par individuālo gadījumu.

Pārējos gadījumos sadarbības grupas sasauc vispārējā kārtībā, kā tas noteikts pašvaldību nolikumos par sadarbības grupu darbību bērnu tiesību aizsardzības jautājumos.

Svarīgākais