"Jaunā vienotība" atzīst 24 700 eiro valsts finansējuma nepareizu izmantošanu [papildināts]

© MN

Politisko partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) ir sākusi 24 731,18 eiro nepareizi izlietota valsts budžeta finansējuma atmaksu Valsts kasē, aģentūru LETA informēja partijas "Vienotība" ģenerālsekretāre Signe Jantone.

Jantone apstipināja, ka JV ir saņēmusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēstuli saistībā ar politisko organizāciju finansēšanas likuma noteikto ierobežojumu pārkāpumu, un partiju apvienība ir sniegusi paskaidrojumu.

Kā norāda Jantone, tas ir saistīts ar algas izmaksu no valsts budžeta finansējuma darbiniekam, kas vienlaikus bija arī valsts amatpersonas. Iekšēja audita rezultātā esot ticis konstatēts, ka JV ir pieļāvusi kļūdu un veikusi valsts budžeta finansējuma kļūdainu izlietojumu.

"Konstatējot šo faktu, tika nekavējoties pārtraukta darbinieka darba samaksas izmaksa no valsts budžeta finansējuma, sedzot to no ziedojumiem un biedra naudām," pauda ģenerāsekretāre, uzsverot - ir svarīgi, ka partijas birojs strādā atbilstoši valstī noteiktajiem likumiem.

Pēc laikraksta "Diena" neoficiālas informācijas, minētais darbinieks ir bijusī partijas ģenerālsekretāra vietas izpildītāja Sanita Stelpe-Segliņa, kas vairāk nekā gadu vienlaikus saņēmusi algu gan partijā, gan Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Papildināts plkst. 17:14

KNAB aģentūrai LETA apliecināja, ka birojs patlaban pārbauda JV un citu politisko organizāciju 2023.gada pārskatus, tostarp izvērtē, vai politiskajām partijām un to apvienībām pērn izmaksātais valsts budžeta finansējums ir izlietots atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām.

KNAB ir jāinformē sabiedrība par politisko organizāciju gada pārskatu pārbaužu rezultātiem vienā laikā, proti, kad visas pārbaudes ir pabeigtas, bet ne vēlāk kā līdz 2025.gada aprīlim. Šī iemesla dēļ KNAB pašlaik nevar ne apstiprināt, ne noliegt, vai kādas politiskās organizācijas darbībā konstatēts tāds pārkāpums, kas dotu pamatu apturēt vai pārtraukt politiskajai organizācijai izmaksāt valsts budžeta finansējumu.

Ja gada pārskatu pārbaudēs apstiprināsies, ka kādai no politiskajām organizācijām ir pamats apturēt vai pārtraukt valsts budžeta finansējuma izmaksu, KNAB par šo faktu sabiedrību informēs pirms 2025.gada 15.janvāra, kad saskaņā ar normatīvo regulējumu jāveic kārtējā valsts budžeta finansējuma izmaksa.

Papildus KNAB informēja, ka birojs nav nosūtījis JV brīdinājumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas apturēšanu vai pārtraukšanu.

KNAB augusta sākumā gada pārskata pārbaudes laikā JV nosūtīja informācijas pieprasījumu un uz to ir saņēmis atbildi.

Plašāk šo informācijas pieprasījumu KNAB nevarot komentēt, jo tam esot ierobežotas pieejamības statuss.

Svarīgākais