Iedzīvotājus aicina balsot par populārākajiem aizguvumiem no citām valodām

© F64

Tīmekļvietnē "vards.valoda.lv" līdz 14. septembrim notiks iedzīvotāju balsojums par desmit populārākajiem aizguvumiem no citām valodām, informēja Latviešu valodas aģentūrā (LVA).

Pirmajā balsošanas kārtā no 404 vārdiem un frāzēm noskaidros desmit aizguvumus, kas saņēmuši visvairāk balsu. Iedzīvotāji var balsot par neierobežotu aizguvumu skaitu. No vienas ierīces par katru aizguvumu iespējams atdot vienu balsi.

Otrajā balsošanas kārtā, kas sāksies 15. septembrī, iedzīvotāji varēs balsot par vienu no desmit aizguvumiem, kas būs saņēmuši visvairāk balsu.

Akcijas dalībnieki, kuru iesniegtais variants iekļūs desmitniekā, iegūs balvu no LVA.

Kā vēstīts iepriekš, LVA aicināja iedzīvotājus iesaistīties "Mūsdienu urbānās vārdnīcas" izveidē, lai pievērstu sabiedrības uzmanību angļu valodas ietekmei uz latviešu valodu.

Lai arī angļu valodas loma informācijas apritē pašlaik vērtējama kā īpaši liela, savas dzimtās valodas unikalitātes saglabāšanai ikvienam valodas lietotājam būtu jāspēj izvērtēt savu valodas lietojumu un "jājūt robeža starp vēlamām un nevēlamām pārmaiņām valodā", pauž LVA.

Veidojot vārdnīcu, tiks apzināti vārdi un frāzes, kuri latviešu valodā pēdējos gados aizgūtas no angļu valodas, un piedāvāti tiem atbilstoši latviešu literārās valodas izteiksmes līdzekļi.

Svarīgākais