Apdrošinātāju dati liecina, ka nesenā vētra "izmaksājusi" vairāk nekā 17 miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics/MN

Saistībā ar jūlija beigu vētru un lietavām apdrošinātāji līdz šim ir saņēmuši 8366 atlīdzību pieteikumus par kopējo pieteikto un rezervēto atlīdzību summu 17,243 miljoni eiro, no kuras klientiem atlīdzībās jau izmaksāti 4,2 miljoni eiro, noregulējot 2864 apdrošināšanas gadījumus, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati par situāciju 14.augustā.

Jūlija vētras gadījumu skaits un summa noteikti palielināsies, jo pieteikumi turpina ienākt, kā arī katrs gadījums tiek izskatīts atsevišķi, informē LAA. Atlīdzību aprēķināšana un izmaksāšana nenotiek pāris dienās - jāsagaida plūdu atkāpšanās, jānovērtē bojājumi, jāaprēķina zaudējumi un jāsastāda atjaunošanas tāmes.

Pašreizējie dati liecina, ka pēdējās nedēļas laikā saņemto pieteikumu skaits palielinājās par aptuveni 1000 un pieteikto atlīdzību summa - par 4,2 miljoniem eiro.

LAA atgādina, ka apdrošinātāji savas saistības pildīs par 100 un vairāk procentiem, kā arī nāks pretī klientiem - daļēji izmaksās atlīdzības arī tiem klientiem, kuru segums lietavu/nokrišņu risku neiekļauj.

LAA norāda, ka līgumā apdrošinātājs ar klientu vienojas par konkrētiem riskiem, par kuriem apdrošinātājs uzņemas saistības kompensēt zaudējumus. Klientam ir brīva izvēle iegādāties vēlamo segumu - minimālo risku piedāvājumu vai arī plašāku risku paketi. Turklāt plašākā risku pakete risku ir citāda katram apdrošinātājam. Tāpēc, meklējot izdevīgāko piedāvājumu, LAA aicina arī jautāt apdrošinātājiem, par ko tiks maksāta atlīdzība un kas nav iekļauts paketē.

Jau ziņots, ka svētdienas, 28.jūlija, naktī un pirmdien, 29.jūlijā, piedzīvotā vētra vietām Latvijā radīja būtisku postažu.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais