No amata aizejošais Satversmes tiesas vadītājs atklāj, ko plāno darīt turpmāk

© Kaspars Krafts/F64

Satversmes tiesas (ST) vadītāja amats ir ar ļoti smagu atbildības nastu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina pēdējo darba dienu šajā amatā aizvadošais tiesnesis Aldis Laviņš.

Viņa pilnvaru termiņš gan noslēgsies pēc divām dienām. Laviņš norādīja, ka viņam vēl izskatīšanai jāsagatavo vairākas lietas un šīs dienas viņš pie tā strādās. Viena no tām ir lieta par bērniem, kurus vecāki izvēlas laist skolā no sešu gadu vecuma. Otra - par regulējumu, kurš nosaka, ka priekšvēlēšanu aģitācija norisinās valsts valodā.

Viņš norādīja, ka šo amatu pēc sešiem gadiem atstās ar gandarījuma sajūtu par labi padarītu darbu. "Došos nākamajos izaicinājumos uz Augstāko tiesu," viņš atklāja.

Laviņš uzskata, ka katrs ST tiesnesis var būt šīs tiesas priekšsēdētājs, ņemot vērā profesionālo kvalifikāciju, kas tiek prasīta. Vienlaikus viņš nenoliedza, ka pats redz vismaz trīs vai četrus ST tiesnešus, kuri, viņaprāt, varētu ieņemt šo amatu un to sekmīgi pildīt.

Vienlaikus jāņem vērā arī cilvēka vēlme vadīt un pildīt administratīvo darbu, viņš uzsvēra. Šis amats ir ar ļoti smagu atbildības nastu, uzsvēra Laviņš.

"Kolēģiem, kuri vēlēsies piedalīties vēlēšanu procesā, šis ir rūpīgi jāpārdomā," norādīja ST priekšsēdētājs.

Viņaprāt, patlaban ir uzstādīta ļoti augsta latiņa attiecībā uz tiesas atvērtību sabiedrībai. "Tiesa nevairās komunicēt par lietām, kuras izskata," akcentēja Laviņš.

Viņš arī atklāja, ka neplāno iestāties politiskās partijās un nav arī saņēmis tādus piedāvājumus. Tas neesot viņa darba kārtībā.

Svarīgākais