"Stiga RM" investīcijas energoefektivitātes projektā Kuldīgā pārsniegs septiņus miljonus eiro

© Kaspars Krafts

Noslēgumam tuvojas kokrūpniecības un mežsaimniecības uzņēmuma SIA "Stiga RM" energoefektivitātes veicināšanas un izmešu daudzuma mazināšanas projekts bērza saplākšņa rūpnīcā Kuldīgā, kura īstenošanā uzņēmuma investīcijas būs vairāk nekā septiņi miljoni eiro, aģentūru LETA informē "Stiga RM" pārstāvji.

Projektā būvē termālās apstrādes baseinus, kas uzlabos bērza finierkluču termiskās apstrādes procesu, kā arī izbūvē katlu māja un veic jauna tvaika katla uzstādīšanu, nodrošinot iespējami zemāko energopatēriņu un mazinot ietekmi uz vidi atbilstoši Eiropas Savienības (ES) Klimata politikas prasībām.

"Stiga RM" saplākšņa rūpnīcas direktors Viesturs Krēvics norāda, ka būtiska kokapstrādes un ražošanas procesu modernizācija ļaus uzņēmumam jau šogad sasniegt 2027.gadam izvirzītās prasības attiecībā uz vides politikas pamatnostādnēm un būt soli priekšā klimatneitralitātes mērķu ievērošanā. Pateicoties inovatīvu risinājumu ieviešanai, "Stiga RM" ne tikai veicina videi draudzīgu pieeju un rūpējās par apkārtējās vides saglabāšanu, bet arī sekmē uzņēmuma konkurētspēju un ražošanas kapacitāti.

Uzņēmuma pārstāvji atzīmē, ka, sekmīgi īstenojot zaļās transformācijas aktivitātes, decembrī rūpnīcas teritorijā pabeigs jaunu baseinu būvniecību, kuros veiks bērza finierkluču hidro termisko apstrādi. Atšķirībā no iepriekš izmantotajiem baseiniem, tie palielinās apstrādes procesa efektivitāti, samazinot kopējo enerģijas patēriņu līdz pat diviem megavatiem. Tāpat jauns risinājums palīdzēs gandrīz pilnībā novērst koksnes mērcēšanai raksturīgo aromātu.

Noslēgumam tuvojas arī katlu mājas būvniecība, kurā uzstādīs tvaika katlu. Tā kopējā jauda būs 12 megavati, saražojot līdz 20 tonnām tvaika stundā un nodrošinot ievērojami augstāku lietderības koeficientu. Jauno katlu kurinās ar mazvērtīgo koksni - šķeldu, koksnes atlikumiem un blakus produktiem no saplākšņa ražošanas procesa, veicinot ilgtspējīgu bezatkritumu patēriņu un CO2 neitrālas enerģijas izmantošanu rūpniecībā.

"Stiga RM" 2023.gadā strādāja ar 76,554 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 3,4% un bija 19,477 miljoni eiro.

"Stiga RM" reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,921 miljons eiro. Kompānija pieder Andrim Ramoliņam. Ar "Stiga RM" zīmolu strādā "Stiga RM", "Stiga RM Nami", SIA "Stiga RM Distribution", SIA "Stiga RM Transports" un SIA "Stiga RM Metāls". "Stiga RM" koncerna pārvaldībai 2023.gada izskaņā izveidota holdingkompānija AS "Stiga RM pārvaldība".

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.