Lauksaimnieki no LZF savā īpašumā ir atpirkuši aptuveni 300 īpašumus 5000 hektāru platībā

© Kaspars Krafts

Latvijas Zemes fonds (LZF) lauksaimniekiem kopš 2015.gada 1.jūlija iznomājis 34 000 hektārus zemes, aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

LZF izveidots, lai valstiskā līmenī veicinātu lauksaimniecības zemes resursu aizsardzību un pieejamību, racionālu, efektīvu un ilgtspējīgu izmantošanu.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka deviņu gadu laikā līdz 2024.gada 30.jūnijam LZF kopumā ir izskatījis 4800 pieteikumus un iegādājies 1800 nekustamos īpašumus 34 000 hektāru platībā par kopējo summu 116,81 miljoni eiro.

Lauksaimnieki no LZF savā īpašumā ir atpirkuši aptuveni 300 īpašumus 5000 hektāru platībā. Iznomāti ir 1480 īpašumi 29 135 hektāru platībā, bet atgriezti lauksaimniecībā ir aptuveni 700 hektāri ilgstoši nekoptu īpašumu.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) atzīmē, ka lauksaimniecība ir Latvijas drošības pamats, ikviens hektārs zemes, kas tiek sakopts un apstrādāts, ir vērtība un palīdzīga roka zemniekiem reversās nomas pakalpojumu veidā ir vēl viens atbalsta mehānisms lauksaimniekiem.

Viņš uzsver, ka šo deviņu gadu laikā LZF izveide ir sevi attaisnojusi, un ir jāturpina pasākumi, kas veicina Latvijas lauksaimniecības zemes aizsardzību un apstrādāšanu lauksaimniecības vajadzībām.

Tāpat ZM pārstāvji norāda, ka kopš 2017.gada novembra LZF piedāvā lauksaimniekiem iespēju pārdot LZF lauksaimniecības zemi ar nomas un atpakaļpirkuma tiesībām pārdevējam reversās nomas pakalpojuma veidā. Reversā noma dod iespēju lauksaimniekiem stabilizēt ražošanu un sakārtot naudas plūsmu īstermiņā.

Ministrijas pārstāvji skaidro, ka tā ir iespēja sakārtot uzņēmumu, nemainot īpašnieku struktūru un neuzņemoties papildu finanšu saistības. Reversās nomas darījumi LZF īpašumu portfelī veido aptuveni trešo daļu, tostarp 575 nekustamie īpašumi 10 900 hektāru platībā par kopējo reversās nomas darījumos ieguldīto summu 38,16 miljonu eiro apmērā.

Ņemot vērā 2023.gada sezonu, kura lauksaimniekiem bija smaga, pieprasījums pēc reversās nomas pakalpojuma 2024.gadā ir lielāks nekā iepriekšējos gados. Reversā noma ir sevi pierādījusi kā lauksaimniekiem noderīgs finanšu instruments - praktiski visi reversajā nomā pārdotie īpašumi līgumā noteiktajā termiņā tiek atpirkti un atgriežas lauksaimnieku īpašumā, vidēji pēc 3,5 gadiem.

Svarīgākais