Eiropas lidostas atgriežas pie stingrākiem noteikumiem rokas bagāžai

© Dmitrijs Suļžics/MN

Daļa pasažieru jau bija pieraduši pie ērtības, ka vairākās Eiropas lidostās nav tik stingri nosacījumi par šķidruma tilpumiem rokas bagāžā. Taču tagad Eiropas lidostas atgriežas pie stingrākiem noteikumiem, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Amatpersonas izvairās konkrētāk komentēt, kāpēc tas tiek darīts, taču tas varētu būt saistīts ar drošības situāciju Eiropā. Citas prasības paliek kā līdz šim, bet atkal būs jāskatās, vai rokas bagāžā esošo šķidrumu tilpums nav lielāks par 100 mililitriem.

“Pasažieriem, kuri drošības pārbaudei izvēlas ātro drošības pārbaudi vai ģimenes līniju, ir šīs te nelielās izmaiņas. Ja līdz šim viņi varēja atstāt somā jebkura izmēra šķidruma tilpumu, tad tagad šie tilpumi ir ierobežoti līdz 100 mililitriem,” stāsta Lidostas “Rīga” pārstāve Ilze Salna.


Lidostā “Rīga” uz pārbaudi jaunajos skeneros joprojām varēs ņemt līdzi tik daudz 100 mililitru šķidrumu iepakojumus, cik to atļauj bagāžas nosacījumi. Pie modernajiem skeneriem šie nelielie šķidrumi no somas nebūs jāizņem. Rokas bagāžas jaunā tipa skenerus iespējams izmantot trīs gadījumos - pasažieri ar bērniem ģimenes līnijā, pasažieri ātrās pārbaudes līnijā un tranzīta pasažieri.
Tiem pasažieriem, kuri izmantos jaunā tipa jeb modernos drošības skenerus, varētu saglabāties tiesības šķidrumus pārvadāt arī lielākā iepakojumā. Tomēr tādā gadījumā viņiem būs jāizpilda vairāki nosacījumi, kā arī jārēķinās ar riskiem.
Lai lidostā “Rīga” caur jaunajiem drošības skeneriem pārvadātu par 100 mililitriem lielākus šķidruma iepakojumus, tie būs jāizņem ārā no somas. Tiem var tikt noteikta atsevišķa pārbaude, kas var prasīt papildu laiku. Tāpat jārēķinās ar lielāka tilpuma iepakojumu konfiskācijas risku, ja tas būs nepieciešams drošības dēļ.
Jaunās izmaiņas vairāk ietekmēs tās Eiropas Savienības lidostas, kuras visas drošības pārbaudes jau veic ar jaunajiem skeneriem. Arī tiem pasažieriem, kuri lidostā “Rīga” drošības pārbaudei izmantos jauno skeneru līniju, tomēr iesaka par 100 mililitriem lielākus šķidruma iepakojumus iegādāties jau pēc drošības kontroles beznodokļu veikalos.



Svarīgākais