Ievērojami palielinātas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sniegto pakalpojumu cenas

© Dmitrijs Suļžics/MN

Valdība otrdien nolēma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) sniegto pakalpojumu cenas vairumā gadījumu paaugstināt vidēji par 20% līdz 50%.

Saskaņā ar plānu LNMM apvienotā biļete pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskatei no septembra maksās 12 eiro, pastāvīgās ekspozīcijas apskatei - 7 eiro, izstādes apskate lielajā izstāžu zālē - 8 eiro, ģimenes biļetes maksās 8 un 12 eiro, savukārt Goda ģimenes biļete maksās 8 eiro.

Savukārt Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā apvienotā biļete pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskatei maksās 5 eiro, ģimenes biļetes pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskatei - 4 un 8 eiro, savukārt Goda ģimenes biļete maksās 4 eiro.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apvienotā biļete pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskatei maksās 10 eiro, pastāvīgās ekspozīcijas apskate - 6 eiro, izstādes apskate lielajā izstāžu zālē - 7 eiro, ģimenes biļetes pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskatei - 7 un 10 eiro, savukārt Goda ģimenes biļete maksās 7 eiro. Mākslas muzejā "Rīgas birža" apvienotā biļete pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskatei maksās 12 eiro, pastāvīgās ekspozīcijas apskate - 7 eiro, izstādes apskate lielajā izstāžu zālē - 8 eiro, izstādes apskate Boses vai citā mazajā zālē - 4 eiro, ģimenes biļetes pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskatei - 8 un 12 eiro, savukārt Goda ģimenes biļete maksās - 8 eiro.

Iecerēts, ka ekspozīcijas un izstāžu apskates maksu neiekasēs no pirmsskolas vecuma bērniem, bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, dienas aprūpes centra, krīzes centra un speciālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kā arī bērniem, kas ievietoti sociālās rehabilitācijas centrā, un tos pavadošajām personām, bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II invaliditātes grupu un no vienas personas, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I invaliditātes grupu, tai skaitā personu ar invaliditāti pavadošā surdotulka.

Tāpat plānots, ka ekspozīcijas un izstāžu apskates maksu neiekasēs no Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu izglītojamajiem, Latvijas Mākslas akadēmijas pilna un nepilna laika studentiem, profesionālās vidējās izglītības iestāžu izglītojamajiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, kultūras mantojuma studijas, arhitektūru, restaurāciju, izglītības vai studiju procesa ietvaros.

Ekspozīcijas un izstāžu apskates maksu neiekasē arī no Latvijas muzeju darbiniekiem, Starptautiskās muzeju padomes biedriem, Starptautiskās pieminekļu un ievērojamu vietu padomes biedriem, LNMM "Drauga karte" īpašniekiem, LNMM "Brīvprātīgo programma" un "Jauniešu klubs" dalībniekiem, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā, grupu, kas nav mazāka par desmit apmeklētājiem, vadītāja vai pedagoga, muzeja rīkoto pasākumu apmeklētājiem ikgadējās starptautiskās akcijas "Eiropas Muzeju nakts" laikā un Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" laikā, muzeja apmeklētājiem Starptautiskajā muzeju dienā, 18.maijā un Antīko un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīcijas apmeklētājiem Muzeju krātuvē.

Uzrādot attiecīgu statusu apliecinošu dokumentu, 50% atlaide tiktu piemērota izglītojamajiem, studentiem, pensionāriem, personām ar III invaliditātes grupu, personām, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss, bezdarbniekiem un Latvijas Goda ģimenes apliecības individuālajiem īpašniekiem

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.