Par 7,9 miljoniem eiro uzlabos iedzīvotāju psihiskās veselības aprūpi

© Ģirts Ozoliņš / F64

VSIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" (RPNC) kļūs par metodiskās vadības centru psihiskās veselības aprūpes jomā, dažādu pasākumu īstenošanai saņemot 7,9 miljonus eiro, paredz valdības otrdien pieņemtie noteikumi.

Veselības ministrija (VM) skaidro, ka līgums par metodiskās vadības nodrošināšanu tiks slēgts tieši ar šo iestādi, jo tā sniedz vislielāko veselības aprūpes pakalpojumu klāstu pacientiem ar psihiskās veselības un uzvedības traucējumiem, kā arī nodrošina jauno speciālistu apmācību.

RPNC tādējādi kļūs atbildīgs par metodiskās vadības nodrošināšanu valsts sniegtajiem pakalpojumiem psihiskās veselības jomā, kā arī izstrādās plānu un kartējumu šīs funkcijas efektīvai nodrošināšanai.

VM cer, ka šīs izmaiņas ļaus nodrošināt iedzīvotājiem iespēju saņemt līdzvērtīgus pakalpojumus - gan satura, gan kvalitātes ziņā neatkarīgi no to sniegšanas vietas.

RPNC šim mērķim saņems arī finansējumu. Kopējais attiecināmais finansējums plānots 7 957 886 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 6 764 203 eiro un nacionālais finansējums 1 193 683 eiro, kas iekļauj valsts budžeta un privāto finansējumu.

Līdzekļus varēs lietot vienotu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas, kā arī ārstniecības personāla un tehnoloģiju sniegšanās plānošanai un izmantošanai. Vēl līdzekļus varēs tērēt savlaicīgas ārstēšanas nodrošināšanai ar atbilstošu un kvalitatīvu tehnoloģisko nodrošinājumu, kā arī konsultatīvas sadarbības sekmēšanai.

Pasākumā atbalsts ir paredzēts stacionāro pakalpojumu ārstniecības iestādēm, kas sniedz arī ambulatoros pakalpojumus. Ir atbalstāma remontdarbu veikšana un medicīnisko iekārtu iegāde, lai attīstītu infrastruktūras, kas tiek izmantotas gan stacionāro, gan ambulatoro pakalpojumu sniegšanai

Svarīgākais