Iedzīvotājiem sola jaunu VID mobilo lietotni

© Ģirts Ozoliņš / F64

Jaunā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mobilā lietotne varētu būt pieejama šī gada beigās vai nākamā gada sākumā, otrdien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Sākotnēji lietotnē būs pieejamas divas funkcijas - attaisnoto izdevumu dokumentu iesniegšana un algas grāmatiņa, bet laika gaitā lietotnei tiks pievienotas arvien jaunas funkcijas.

Šmite-Roķe sacīja, ka patlaban notiek iepirkums par lietotnes izveidi, un tālākais jau būs atkarīgs no lietotnes izstrādātāja.

Šī gada sākumā Šmite-Roķe aģentūrai LETA skaidroja, ka līdzšinējā VID mobilā lietotne tika izveidota krietni pasen, un pēdējo gadu laikā, taupot naudu, nebija atjaunotas tās versijas. Lietotnes atjaunošana mūsdienu telefonu vajadzībām prasītu aptuveni 100 000 eiro. VID pieņēma lēmumu netērēt naudu vecās lietotnes uzlabošanai, kur ir tikai viens pakalpojums, bet izmantot līdzekļus jaunas lietotnes izveidei.

Šmite-Roķe pauda šaubas, vai lietotnē varēs iekļaut visus VID pakalpojumus un, viņasprāt, diez vai tas arī ir vajadzīgs, jo visi pakalpojumi jau tāpat ir pieejami elektroniski, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), bet sākums būs ar biežāk lietotajiem.

VID vadītāja šogad februārī skaidroja, ka tie ir attaisnotie izdevumi, varbūt gada ienākumu deklarācijas iesniegšana, jo lielākoties tajā nepieciešamie dati ielasās automātiski. Tas varētu būt parādu stāvoklis, lai viegli var noskaidrot, vai ir nodokļu parāds vai pārmaksa. Kā viens no pirmajiem pakalpojumiem varētu būt arī algas grāmatiņas datu atjaunošana vai iesniegšana, jo tas ir biežāk sastopamais pakalpojumus, ko sniedz klātienē VID klientu apkalpošanas centros.

Vaicāta, vai arī uzņēmējiem būs pieejami lietotnes pakalpojumi, piemēram, muitas deklarāciju iesniegšana, Šmite-Roķe skaidroja, ka lietotne tiks veidota tieši ar tādu nākotnes mērķi, lai tajā ir pieejami biežāk izmantotie VID sniegtie pakalpojumi.

Šī gada marta beigās un aprīļa sākumā VID aicināja iedzīvotājus piedalīties aptaujā par topošo VID mobilo lietotni. Iedzīvotāji aptaujā varēja norādīt VID pakalpojumus, kurus vēlētos lietot mobilajā tālrunī.

Tāpat pakalpojumus, kurus būtu ērti saņemt lietotnē, tika aicināti norādīt arī uzņēmēji, pašnodarbinātie un grāmatveži.

Lietotnes izstrādes pirmajā posmā 2024.gadā VID izveidos iespēju pievienot attaisnoto izdevumu čekus. Savukārt aptaujas rezultāti ir būtiski, lai plānotu lietotnes turpmākos izstrādes posmus un pievienotu lietotnei tādu pakalpojumus, kas ir svarīgi iedzīvotāju ikdienai un darbam.

Svarīgākais