Latvijā lielā daudzumā iepirktas joda tabletes, bet ne priekš iedzīvotājiem. Kas tās saņems apdraudējuma gadījumā?

© Pexels.com

Ugunsgrēks Zaporižjas atomelektrostacijā raisījis jaunas bažas par Krievijas kodoldraudiem. Latvija šogad atjaunojusi rīcības plānus radiācijas apdraudējuma gadījumā. Bet jau 2022. gadā valsts iepirkusi joda tabletes, vēsta TV3.

TV3 Ziņas noskaidrojušas, ka jau 2022. gada nogalē, izpildot valdības lēmumu, Nacionālais veselības dienests iegādājies 360 000 joda tablešu.

Pēc “futbolēšanas” pāris stundu garumā Veselības ministrija tomēr piekrita sniegt interviju, kurā apstiprināja, ka joda tabletes iepirktas, lai ar tām nepieciešamības gadījumā nodrošinātu ārkārtas dienestus.

“Iedzīvotājiem joda tabletes nav nepieciešamas, jo atceramies, kālija jodīts nav zāles pret radiāciju. Un līdz ar to, kā jau minēju, iedzīvotājiem nav. Bet šīs tabletes bija paredzētas un plānotas kā drošības spilvens personālam, kurš varētu tikt iesaistīts darbībā, kur ir jānovērš kāds no šiem izraisītajiem negadījumiem tiešā tuvumā. Un tad šīs joda tabletes būtu nepieciešamas. Šeit varētu minēt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, policiju, neatliekamās palīdzības dienestu,” saka Veselības ministrijas Nozares krīzes vadības nodaļas vadītājs Juris Raudovs.

Ivars Vanadziņš joda tablešu rezervju ieviešanu gan vērtē neviennozīmīgi: “Efektīvas tās ir 24 stundas pirms, ko mēs nekad nezinām, vai divu stundu laikā pēc, varbūt vēl astoņu maksimums. Un otra problēma, ka faktiski tās ir jēdzīgi, tādos pierādījumos balstīti lietojamas, ja cilvēkiem ir mazāk par 40 gadiem. Tātad tas skartu ne visus darbiniekus šajā grupā, ko tikko pieminējāt. Līdz ar to es teiktu, ir labi, ka ir gatavība. Vienīgais lielais jautājums būtu, kā tās to divu stundu laikā nogādāt arī, teiksim, Dagdā, Daugavpilī, Bārtā, Rucavā, nez kur vēl.”

Uzzini arī 6 svarīgas lietas, kas jāzina par jodu

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais