Kinoteātris "Splendid Palace" rudens sezonā atzīmēs amerikāņu aktiera Brando simtgadi

© Gints Ivuškāns

inoteātris "Splendid Palace" rudens sezonā atzīmēs amerikāņu aktiera Marlona Brando simtgadi, aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas namu" pārstāvis Jānis Bunte.

"Splendid Palace" rudens sezonu atklās 21.augustā ar režisora Bernardo Bertoluči 1972.gada filmu "Pēdējais tango Parīzē" jeb "Last Tango in Paris". Kinolentes vēstījumā režisors iekļāvis arī personiskus motīvus, bet estētiku veidojis, ietekmējoties no angļu filozofa un mākslinieka Frānsisa Bēkona darbiem.

Filmas pirmizrāde notika Ņujorkas kinofestivālā 1972.gada novembrī un seksuālās atklātības dēļ izpelnījās pretrunīgus vērtējumus uzreiz pēc tās iznākšanas uz ekrāna. Vairākās valstīs "Pēdējais tango Parīzē" tika cenzēts, liekot izņemt no filmas vairākas ainas. Kinolente ir erotiskā drāma, kuras centrā ir tikko par atraitni kļuvušais amerikānis Pols un jauna saderināta parīziete.

Personāži nejaušības pēc ir iecerējuši īrēt vienu un to pašu dzīvokli. Plašais un gandrīz tukšais miteklis kļūst par vietu, kas abus vieno un viņi uzsāk kaislīgas seksuālas attiecības. Pols izvirza prasību - palikt anonīmiem, nenosaukt savus vārdus un neko neatklāt par savu tagadni un pagātni. Seksuālo iekāri nomaina jutekliskums, maigums un arī agresivitāte. Filma kļuva slavena ne tikai režijas un aktierspēles dēļ, bet arī plaši apspriestu ētikas pārkāpumu dēļ, par kuriem aktieri sāka atklāti diskutēt tikai daudzus gadu desmitus vēlāk.

Rudens sezonā kinoteātris "Splendid Palace" savā programmā iekļāvis vēl divas filmas ar Brando. 1951.gada filma "Ilgu tramvajs" jeb "A Streetcar Named Desire" ir dramaturga Tenesija Viljamsa lugas ekranizācija. Brando šajā lugā Stenliju Kovaļski uz Brodvejas skatuves atveidoja savas karjeras sākumā un šo pašu varoni atveidoja arī Elija Kazana filmā. Viņa partneri Blanšu Dibuā filmā spēlē Vivjena Lī. Filma saņēma četrus "Oskarus", tostarp pirmo zelta statuju saņēma Brando.

Savukārt 1955.gada filma "Zēni un lellītes" jeb "Guys and Dolls" ir Brando pirmā muzikālā loma Džozefa Mankeviča vadībā. Ņujorkā kādam azartiskajam spēlētājam ir izaicinājums aizvest uz Havanu kādu nepieejamu sievieti misionāri, taču viņi iemīlas viens otrā. Galveno lomu izpildītāju kvartetā ir Frenks Sinatra, aktrises Džīna Simonsa un Viviāna Bleina.

Svarīgākais