Aptauja atklāj saules paneļu popularitāti privātmājās

© Ģirts Ozoliņš/MN

Šobrīd saules paneļi uzstādīti gandrīz katrā piektajā privātmājā Latvijā jeb 19%, taču 25% respondentu tos apdrošināt negrasās, aģentūru LETA informēja nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības "Compensa Vienna Insurance Group" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Vienlaikus aģentūra LETA, balstoties uz Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) un AS "Sadales tīkls" sniegtajiem datiem, konstatēja, ka aptaujas rezultāti neatspoguļo patieso situāciju ar saules paneļu uzstādīšanu uz privātmājām.

Saskaņā ar CSP informāciju Latvijā ir 293 057 viena dzīvokļa mājas jeb privātmājas. Savukārt "Sadales tīkla" sniegtā informācija liecina, ka jūlija beigās sadales sistēmai pieslēgti apmēram 22 400 saules un vēja enerģijas mikroģeneratoru. Līdz ar to mikroģeneratori (saules un vēja) ir uzstādīti uz aptuveni 7,6% privātmāju.

Līdztekus 19% privātmājās dzīvojošo, kuri savā īpašumā jau uzstādījuši saules paneļus, 18% respondentu to plāno veikt tuvākā gada laikā, tādējādi potenciāli ar saules enerģiju aprīkoto privātmāju skaitu palielinot līdz 37%.

Tomēr gandrīz divas trešdaļas jeb 63% privātmājās dzīvojošo pētījuma dalībnieku savā īpašumā saules paneļus nav uzstādījuši un tuvākā gada laikā to arī neplāno darīt.

Vērtējot paradumus dažādos Latvijas reģionos, aptaujas veicēji secina, ka tuvākā gada laikā 43% Pierīgas, 38% Rīgas un 37% Kurzemes reģiona privātmāju varētu tikt uzstādīti saules paneļi, savukārt Latgalē un Vidzemē tos plāno uzstādīt vien katrā ceturtajā privātmājā.

Kas attiecas uz paneļu apdrošināšanu, provizoriski 2025.gadā vairums jeb 68% Latvijas privātmāju īpašumos uzstādīto saules paneļu būs apdrošināti - visbiežāk Zemgalē (84%) un Kurzemē (80%), tomēr katrs ceturtais esošais jeb 25% saules paneļu īpašumi tā arī paliks neapdrošināti.

"Compensa Vienna Insurance Group" Latvijas filiāles privātīpašuma apdrošināšanas vadītājs Andrejs Siņicins skaidro, ka galvenie iemesli saules paneļu apdrošināšanai ir bailes no dabas stihiju nodarītajiem postījumiem, kā arī rūpes par finansiālo drošību, saskaroties ar dažādiem nelaimes gadījumiem. Aptauja atklāj, ka 42% aptaujāto, kuri tuvākā gada laikā vēl tikai plāno uzstādīt paneļus, nezina, vai tos apdrošinās un, ja to darīs, atliks lēmuma pieņemšanu līdz brīdim, kad tie tiks iegādāti.

Tikai katrs desmitais jeb 11% no potenciālajiem saules paneļu īpašniekiem atzina, ka tos neapdrošinās.

Aptauja veikta 2024.gada maijā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija" ar mērķi noskaidrot iedzīvotāju saules paneļu uzstādīšanas un apdrošināšanas paradumus. Tās laikā aptaujāti 505 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 75 gadiem, kuri dzīvo privātmājās.

Svarīgākais