Nesenā vētra pamatīgi skārusi Zemkopības ministrijas ēku

© Dmitrijs Suļžics/MN

Zemkopības ministrijas (ZM) ēkā jūlija izskaņas vētra un lietavas nodarījušas bojājumus 59 kabinetos, pastāstīja ministrijas pārstāvji.

Pēc SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" apkopotajiem datiem, jūlija izskaņas vētrā un lietavās applūdusi ministrijas ēkas Republikas laukumā ziemeļu puse no 23. līdz trešajam stāvam, tostarp ZM telpas vairākos stāvos, radot ūdens un mitruma bojājumus 59 kabinetos.

Ministrijas pārstāvji skaidroja, ka iemesls ēkas applūšanai bija ēkas fasādes hidroizolācija, kas spēcīgajā vējā un lietusgāzēs nespēja nodrošināt efektīvu ūdens novadīšanu. Nodarītie postījumi aktualizējuši jautājumu par novecojušās ēkas fasādes remontu.

Nodarīto bojājumu apmērs un zaudējumi vēl tiek apzināti, taču drīzumā tiks sākti remontdarbi.

Vienlaikus ministrijā norādīja, ka, saņemot informāciju par gaidāmo vētru, "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" veica preventīvus pasākumus, tostarp apsardzes dienestam tika dots uzdevums pārbaudīt visus logus un durvis ēkā, cieši tos aizvērt, noņemt karogus un veikt citas darbības, kas samazinātu iespējamo kaitējumu materiālajām vērtībām.

Tāpat ZM pārstāvji atzīmēja, ka ēka ir apdrošināta, un par biroja telpās nodarītajiem bojājumiem 2024.gada 29.jūlija līdz 30.jūlija vētras laikā ir pieteikts apdrošināšanas gadījums, piešķirts atlīdzības numurs un sastādīts defekta akts, kas iesniegts apdrošinātājiem. Par ZM bojāto biroja tehniku ir sastādīts atsevišķs defekta akts, un tas arī iesniegts apdrošinātājiem.

ZM administratīvo ēku Republikas laukumā apsaimnieko "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi".

Jau ziņots, ka Latviju svētdienas, 28.jūlija, vakarā un pirmdien, 29.jūlijā, šķērsoja aktīvs ciklons, nesot ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, un spēcīgas vēja brāzmas, kas lauza kokus un bojāja elektrolīnijas.

Svarīgākais