Spānijā iestrēgušie bērni piektdienas pēcpusdienā sāks ceļu uz Latviju

© Vladislavs Proškins/F64

Patlaban Spānijā iestrēgušie bērni, kuri ar Latvijas tūroperatora starpniecību SIA "Fisom" bija devušies uz apsolītu sērfošanas nometni Portugālē, ir aicināti sagatavoties izbraukšanai, lai piektdienas pēcpusdienā sāktu mājupceļu uz Latviju, informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāvji.

PTAC norāda, ka ņemot vērā lielo attālumu, kā arī loģistikas sarežģītību, patlaban tiek plānots, ka repatriācijas pakalpojuma veicēja sadarbības kompānijas Spānijā autobusi uzņems pasažierus kempingā, kur tie pašlaik atrodas, piektdienas pēcpusdienā ap plkst.16.

Savukārt Francijas Austrumu reģionā bērnus sagaidīs no Latvijas atbraukušie SIA "Lux Express Latvia" autobusi, kuri ceļu no Latvijas sāks tuvāko stundu laikā.

Ņemot vērā sarežģīto loģistiku, paredzams, ka bērni Latvijā atgriezīsies otrdienas, 13.augusta, vakarā.

Regulējums paredz, ka gadījumā, kad tūrisma operators nespēj pilnībā vai daļēji pildīt saistības likviditātes problēmu dēļ un nepieciešama ceļotāja repatriācija, tiek veikta ceļotāju repatriācija, nodrošinot transportu un nepieciešamības gadījumā naktsmītni, taču ēdināšanu ceļā jānodrošina pašiem ceļotājiem, norāda PTAC.

Latvijas ceļotāju uzturēšanos kempingā, kā arī ēdināšanu ceturtdien, 8.augustā, un piektdien ir apmaksājusi risku apdrošināšanas kompānija "Balta" no personīgajiem līdzekļiem, neskatoties uz to, ka šim uzņēmumam patlaban nav saistību ar cietušajiem.

Ņemot vērā, ka PTAC ir anulējis tūrisma operatora licenci, turpmākie ceļojumi nenotiks. Par iemaksu atgūšanas procesu PTAC informēs tuvākajā laikā, jo pašlaik prioritāte ir Spānijā esošo bērnu nogādāšana atpakaļ Latvijā.

PTAC tupina būt saziņā ar bērnu vecākiem un Ārlietu ministriju un detalizētāku informāciju par repatriācijas gaitu un aktualitātēm ievietos PTAC mājaslapā.

Iepriekš vēstīts, ka apdrošināšanas kompānijā "Balcia" ceturtdien, 8.augustā, saņēma četrus pieteikumus no klientiem, kuru bērni devušies uz nometni Portugālē, bet organizatori pazuduši bez vēsts un bērni netiek mājās, aģentūru LETA informēja apdrošinātājs. Tas esot nekavējoties sācis risināt situāciju, organizējot šiem bērniem transportu uz lidostu un lidojumu uz mājām.

Pēc "Balcia" pārstāvju minētā, par situāciju nekavējoties tika informēta arī Ārlietu ministrija un PTAC, piedāvājot apdrošinātāja ekspertu atbalstu repatriācijas reisa noorganizēšanā, lai arī pārējiem bērniem, kas nav "Balcia" klienti, pēc iespējas ātrāk tiktu sniegta iespēja atgriezties mājās.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Fisom" valdes priekšsēdētājs ir Matīss Dālbergs. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7500 eiro. 2021.gadā "Fisom" apgrozījums bija 117 615 eiro, savukārt peļņa sasniedza 41 749 eiro, 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 356 396 eiro, taču uzņēmums strādāja ar zaudējumiem 33 452 eiro apmērā. Informācija par 2023.gadu pagaidām nav pieejama.

Svarīgākais