Iekšējās drošības birojs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Valsts robežsardzes amatpersonu

© Kaspars Krafts/MN

Iekšējās drošības birojs augusta sākumā Rīgas Ziemeļu prokuratūrai nosūtīja kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts robežsardzes amatpersonu par tādu datu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, kā arī par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu juridiskai personai, kas ar likumu pilnvarota pieprasīt informāciju par darījumu un tajā iesaistīto finanšu līdzekļu vai citas mantas patieso īpašnieku vai patieso labuma guvēju.

Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka Valsts robežsardzes amatpersona mantkārīgu motīvu vadīta piekrita piedāvājumam nodot sev piederoša kredītiestādes un maksājumu sistēmas konta piekļuves tiesības nepazīstamai personai, kas deva iespēju tai nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli, tādējādi pēc notikušā kādai privātpersonai tika nodarīti zaudējumi vairāku tūkstošu eiro apmērā. Vienlaikus Iekšējās drošības birojs guva pierādījumus tam, ka Valsts robežsardzes amatpersona sniedza apzināti nepatiesas ziņas kredītiestādei, kas ar likumu pilnvarota pieprasīt informāciju par darījumu un tajā iesaistīto finanšu līdzekļu vai citas mantas patieso īpašnieku vai patieso labuma guvēju.

Pret Valsts robežsardzes amatpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 193.1panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - tādu datu nelikumīgu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli, kā arī par Krimināllikuma 195.1panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu juridiskai personai par līdzekļu piederību un patieso labuma guvēju - izdarīšanu.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Iekšējās drošības birojs 2024. gada pirmajā pusgadā kompetences ietvaros ir uzsācis 28 kriminālprocesus un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 84 kriminālprocesos. Šā gada pirmajā pusē prokuratūrai ir nodoti 24 kriminālprocesi un to ietvaros rosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret 41 personu - 27 amatpersonām un 14 fiziskām personām - par 41 noziedzīgu nodarījumu.

Svarīgākais