Sezonas darbinieku iztrūkumu ogu laukos aizpilda ar bēgļiem

© Ekrānšāviņš

Nav noslēpums, ka sezonas darbinieku trūkums Latvijas lauksaimniekiem sagādā nopietnas problēmas. Lauksaimniecības un pārstrādes uzņēmumā Very Berry šīs problēmas risināt palīdz sezonā strādā četri bēgļi no pilsoņu kara plosītās Kamerūnas. Kā viņi šeit nokļuvuši un kā viņiem veicas ar lauku darbiem, devās noskaidrot 360TV Ziņneši.

Borisam ir 20 gadi, un viņš uz Latviju aizbēga no pilsoņu kara plosītās Kamerūnas. Par notiekošo dzimtenē jaunietis daudz nestāsta, lai gan ar radiem telefoniski sazinās katru dienu: “To nav iespējams izskaidrot, jo tiek zaudētas ļoti daudzas dzīvības. Daudzi cilvēki mirst. Simtiem, tūkstošiem, miljoniem cilvēku mirst.

Bēgļu gaitās Boriss devās pirms 9 mēnešiem. Mērķis bija sasniegt Eiropu, vienalga kuru valsti. Ar lidmašīnu viņš nokļuva līdz Stambulai, tad, izmantojot Baltkrievijas hibrīdkara ieroci, plaši atvērto atvērto bēgļu koridoru, devās uz Minsku un no turienes uz Latvijas robežu. Atšķirībā no citiem nelegālajiem imigrantiem no Baltkrievijas, kuri masveidā tiek izraidīti no Latvijas, Borisam ļāva palikt humānu apsvērumu dēļ. Boriss nonāca bēgļu izmitināšanas centrā Liepnā, kas atrodas netālu no ogu audzēšanas plantācijām. Tur puisis šovasar dabūja sezonas darbu, ar kuru ir ļoti apmierināts: “Man patīk šeit strādāt, te tiek radīta ļoti ģimeniska darba atmosfēra, kas ir ļoti komfortabla mums - gan man, gan maniem draugiem patīk šeit strādāt.”

Kopumā uzņēmumā Very Berry strādā četri bēgļi no Kamerūnas, viņi kopj dzērveņu ogulājus un melleņu krūmus. Arī Kamerūnā visi jaunieši strādāja lauksaimniecībā, tā kā tāds darbs viņiem nav nekas svešs. Turklāt visi četri bēgļi ir izpelnījušies ļoti labas darba devēja atsauksmes. Ilze Sauškina, lauksaimniecības un pārstrādes uzņēmuma Very Berry pārstāve atzīst: “Bez viņiem šogad visas mūsu darbības būtu notikušas daudz ilgāk. Jo viņi ir labi strādnieki. Īstenībā ļoti labi.”

Šobrīd jauniešiem tiek meklētas arī ziemai piemērotas mītnes Gaujienā, jo visiem četriem kamerūniešiem tiek piedāvāts pastāvīgs darbs, un viņi nolēmuši palikt Latvijā.

Baltkrievijas hibrīdkarš uz robežas tikmēr turpinās. Šogad no nelikumīgas robežas šķērsošanas tika atturēti 3703 cilvēki. Savukārt 99 migranti tika aizturēti jau Latvijas teritorijā. Robežsargu vērtējumā, situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas uzlabojas pateicoties infrastruktūras pilnveidei un žoga izbūvei. Šogad TOP 5 valstis, no kurām nāk patvēruma meklētāji, ir Indija, Bangladeša, Sīrija, Afganistāna un Irāna. Tos, kuriem netiek piešķirts bēgļa status, piespiedu kārtā izraida atpakaļ uz dzimteni. Bet uz valstīm, kurās notiek militārie konflikti, kā, piemēram, Kamerūna vai Afganistāna, migrantus nedeportē humānu apsvērumu dēļ.



Svarīgākais