Līdz novembra beigām bez maksas var pārbaudīt suņus uz bīstamo boreliozi

© MN

Pētījuma ietvaros līdz novembra beigām ir iespēja bez maksas pārbaudīt suņus uz boreliozi jeb Laimas slimību. Slimība ir dzīvnieka dzīvībai bīstama, to bieži vien diagnosticē novēloti vai pat par vēlu, lai suņa dzīvību izdotos glābt. Analīzes ir dārgas, tomēr suņu saimnieki un vetārsti kūtri izmanto bezmaksas iespēju pārbaudīt suņu veselību. Kādi tam iemesli, noskaidrot dodas 360TV Ziņneši.


“Pateikt, ka tā ir klusā nāve varbūt būtu nedaudz pārspīlējums. Problēma ir tāda, ka slimība attīstās tikai vairākus mēnešus pēc inficēšanās. Tad, kad problēmas sākas, tās ir hroniskas, smagas un bieži vien neatgriezeniskas. Tad ir jālemj par eitanāziju, diemžēl”, par slimības nepatīkamo gaitu stāsta Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes klīnikas vetārste Vilma Čerņikova.

Laimas slimības pazīmes ir apetītes zudums, letarģija, drudzis, paaugstināta temperatūra, klibums, sāpīgas vai pietūkušas locītavas, retāk sastopami, bet daudz bīstamāki ir nieru darbības traucējumi. Ar boreliozi suņus inficē ērces, un šī slimība attīstās 2 līdz 5 mēnešus pēc inficēšanas, kad par ērci sen jau piemirsies, tāpēc bieži vien slimība tiek ielaista.

Labā ziņa ir, ka ar katru gadu suņu saimnieki kļūst atbildīgāki un arvien vairāk lieto ērču apkarošanas līdzekļus. “Beidzot sapratuši, ka tās ir nopietnas slimības, ārstēšana grūta, sarežģīta un ne vienmēr veiksmīga un pie tam dārga”, secina Vilma Čerņikova.

Šobrīd Eiropas savienības pētījuma ietvaros institūts “BIOR” piedāvā analīzes uz Laimas slimību veikt bez maksas, tomēr kopš 1. jūlija pārbaudīti vien 10 paraugi. Kādēļ tik maz? Atklājas, ka vetārsti, iespējams, nav informēti par šo iespēju. Arī vetārste Vilma Čerņikova par šo iespēju uzzina no 360TV Ziņnešiem un sola to noteikti izmantot.
Žanete Šteingolde, institūta “BIOR” Mikrobioloģijas un patoloģijas laboratorijas vadītāja stāsta, ka sadarbībai aicinātas atsaukties pilnīgi visas vetklīnikas un to klienti: “Vairāk aicināti atsaukties tie suņu īpašnieki, kuri dzīvo tuvāk mežiem, kas brauc ar saviem suņiem izbraukumos, pastaigās, kuri vairāk pakļauti riskam, tāpat arī medību suņi.”
Boreliozes bezmaksas testus Bior veiks līdz novembrim, proti, visā ērču aktīvajā sezonā. Tā kā nokavēts vēl nav nekas.


Svarīgākais