VVD izvērtējis Radiācijas drošības centra vadītājas atbilstību amatam; kas tika secināts?

© pexels.com

Pēc tam, kad jūnija beigās Valsts vides dienestā (VVD) saņemts SIA “Inlab” iesniegums, kurā uzņēmums aicinājis no amata atkāpties VVD Radiācijas drošības centra (RDC) vadītāju Daci Šatrovsku, VVD veicis izvērtējumu, kurā skatīta RDC vadītājas atbilstība amatam. VVD noraida uzņēmuma izteiktās bažas un uzsver - RDC un tās vadītājas rīcībās normatīvo aktu prasību pārkāpumi nav konstatēti, kā arī nav notikusi atsevišķu personu interešu lobēšana uzņēmuma vēstulē minētajās situācijās.

VVD ir izvērtējis RDC un tā direktores Daces Šatrovskas rīcības attiecībā uz SIA “Inlab” izteikto viedokli par “nespēju atrisināt nozarē pastāvošās problēmas un nodrošināt normatīvo aktu ievērošanu iestādēs”, kā rezultātā izteiktais viedoklis nav apstiprinājies.

“VVD nav šaubu par RDC direktores atbilstību amatam, tāpat augsti vērtējam viņas ieguldījumu radiācijas drošības uzlabošanā. Piekrītot Latvijas veselības sistēmā nodarbinātājiem un viņu labajām atsauksmēm, varu droši apgalvot, ka kopš Daces Šatrovskas stāšanās VVD RDC direktores amatā ir būtiski uzlabojusies radiācijas drošības kultūra - tiek rīkoti semināri, iesaistīto personu konsultēšana un sabiedrības informēšana, kā arī ir sekmīgi realizēti dažādi gan vietēja mēroga, gan starptautiski projekti. Vienlaikus jāuzsver, ka RDC ir tie, kas Daces Šatrovskas vadībā, tālredzīgi raugās uz nozari un aktīvi iesaistās dažādu priekšlikumu sagatavošanā normatīvo aktu grozījumiem, ” uzsver VVD ģenerāldirektors Andris Ķēniņš.

Kā ziņots, vēstulē SIA “Inlab” norādīja, ka uzņēmuma ieskatā VVD RDC noteicis pārspīlētas iedzīvotāju aizsardzības no jonizējošā starojuma prasības, kas viņuprāt ir nepamatotas un rada nesamērīgus izdevumus operatoriem, kā arī ilgtermiņā veicinot lielāku vides piesārņojumu. Tāpat uzņēmums uzsvēra, ka uzskata par nepamatotām atšķirības vienas un tās pašas kategorijas darbinieku apstarošanas kontrolē, kā arī noteiktās medicīnas fiziķu un medicīnas fizikas ekspertu slodzes uzskata par neadekvāti augstām.

VVD norāda, ka dienesta pienākums ir sniegt priekšlikumus normatīvo aktu projektu izstrādē*, savukārt nozares politikas veidošana un nozari reglamentējošo tiesību aktu projektu izstrāde ir ministrijas kompetence. RDC nevar būt atbildīgs par nozari reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. Vienlaikus VVD norāda, ka daļa no RDC virzītajiem priekšlikumiem saskan ar uzņēmuma vēstulē pausto viedokli, piemēram, lai mazinātu administratīvo slogu, jau 2021. gadā RDC iesniedza ministrijai priekšlikumus palielināt dozas ierobežojumu kritiskai iedzīvotāju grupai un atteikties no obligātas prasības izmantot individuālos dozimetrus B kategorijas darbiniekiem. Sekojot līdzi nozares attīstībai un problemātikai, esam sagatavojuši un iesnieguši jaunus priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai, ar mērķi atvieglot operatoru darbību un veicināt konkurenci, kas ir vitāli svarīgi nozares attīstībai un radiācijas drošības uzlabošanai.

Svarīgākais