Meteorologs ziņo par kādu, domājams, daudziem skumju vēsti

© Mārtiņš Zilgalvis/MN

Latvijā jaunākais (17 gadus jauns) publiski zināmais meteorologs Martins Bergšteins vietnē "X" vēsta kādu, domājams, daudziem skumju vēsti.

"Šodien atvadamies no pirmās vasaras - solārās, jeb noslēdzas gada 3 gaišākie mēneši un sākas solārais rudens. Solārie gadalaiki strādā pēc principa, kurā gads tiek sadalīts 4 vienādās daļās, pēc dienas ilguma. Solārajiem gadalaikiem nav saistības ar laikapstākļiem. Pie tam - eksistē vēl 3 gadalaiku veidi: Meteoroloģiskais rudens - iestājas, kad 5 diennaktis pēc kārtas vidējā gaisā temperatūra ir zem +15°C. Astronomiskais rudens, jeb rudens ekvinokcija - iestājas, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. Fenoloģiskais rudens - iestājas, vadoties pēc procesiem dabā (sāk krāsoties lapas, nogatavojas ozolzīles u.c.).

No šiem visiem, tieši meteoroloģiskais un fenoloģiskais rudens ir tas, ko mēs izjūtam visvairāk, sākot ar temperatūras pazemināšanos, beidzot ar rudens lapu krāsošanos un nobiršanu," skaidro meteorologs.

Svarīgākais