Apkopots, kādu postu Latvijas valsts mežiem nodarījusi pēdējā vētra

© Dmitrijs Suļžics/MN

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) mežos jūlija izskaņas vētra lauzusi un gāzusi kokus vismaz 70 000 kubikmetru apmērā, aģentūru LETA informē LVM pārstāvji.

Vienlaikus kompānijā uzsver, ka LVM turpina veikt vētras skarto meža platību apsekošanu.

"LVM speciālisti arvien aktīvi strādā gan uz vietas mežā, gan izmanto tālizpētes datus un bezpilota gaisakuģus, lai noteiktu konkrētu postījumu apmēru. Paredzams, ka apjoms pieaugs, tomēr, visticamāk, nepārsniegs 100 000 kubikmetru," atzīmē kompānijā.

Apkopotie dati liecina, ka visvairāk mežaudzes cietušas LVM apsaimniekotajos mežos Latvijas centrālajā daļā, vētrai pārsvarā skarot Dobeles, Jelgavas, Olaines un Tukuma novadus.

Visvairāk vētra Zemgalē gāzusi un lauzusi bērzus, kas veidoja pusi no visiem izgāztajiem kokiem, kamēr apmēram trešdaļa ir priedes, bet nogāztās egles un apses veidoja pa 10%. Sevišķi smagi postījumi fiksēti LVM dabas parkā Tērvetē, kur postījumi sasniegs apmēram 4000 kubikmetru.

Spēcīgās lietavas, kas pavadīja vētru, ietekmējušas arī meža autoceļus. Vairāki meža autoceļi LVM Zemgales reģionā lietavās izskaloti, kā arī trīs ceļi tika pilnībā pārrauti, no kuriem divi jau ir saremontēti. Paaugstinoties ūdens līmenim Svētes upē, vairāki tuvumā esošie autoceļi joprojām ir applūduši.

LVM pārstāvji skaidro, lai ierobežotu meža kaitēkļu savairošanos un koksne nezaudētu vērtību, vētras gāztie un lauztie koki no mežiem jāizved pēc iespējas ātrāk. Tāpēc patlaban prioritāri tiek atbrīvoti autoceļi, lai teritorijām var piekļūt, precizēt postījumu apmēru un sagatavot sanitārās cirsmas mežizstrādei.

LVM meža infrastruktūras būvniecības procesa vadītājs Artūrs Markots atzīmē, kad LVM būs atbrīvojuši visus meža autoceļus no kritušajiem kokiem, visticamāk, tiks konstatēti papildu postījumi.

Viņš norāda, ka, visticamāk, būs bojāti tie meža ceļi, kuri lietavu laikā vēl bija būvniecības stadijā.

Lai arī postījumus ir fiksēti, Markots tos vērtē, kā ekstrēmajiem laika apstākļiem samērīgus.

Svarīgākais