Latvija iekļuvusi kārtējā negatīvajā topā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Sporta preču viltojumi kaitē valsts ekonomikai un apdraud cilvēku veselību. Latvija iekļuvusi kārtējā negatīvajā topā, šoreiz sporta preču viltojumu ziņā. Kā liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja nesen veiktā pētījuma dati, Latvijā viltojumi veido apmēram 13,6 % no kopējā sporta preču nozarē zaudētā pārdošanas apjoma. Visbiežāk Latvijā tiek ievesti neīstie sporta apavi. Vairāk par šo problēmu skaidrot dodas 360TV ziņneši.

“Pārsvarā sporta preces ir pasta sūtījumos, kas ir kopējā Eiropas Savienības un arī Latvijas tendence. Jāpiemin, ka šogad esam aizturējuši 1343 viltotus apavu pārus ar "New Balance" no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, mēģinājumu ievest Latvijā. Un pārējie šie aizturējumi, kas ir redzami, ir no jūras konteineriem, Ķīnas ražojums,” stāsta Egīls Misītis, VID Muitas pārvaldes Riska vadības daļas Ierobežojumu un aizliegumu uzraudzības nodaļas vecākais eksperts.

Pārsvarā tiek viltoti pazīstamu zīmolu populārie modeļi - tie, kuru oriģināli maksā vairāk nekā 100 eiro.

Viltojumi tiek pārdoti vairākas reizes lētāk, taču proporcionāli cenai krīt arī neīsto apavu kvalitāte. Viltojumiem ir raksturīgas šķības šuves, cietāka zole un bieži vien arī nepatīkama smaka, kas saistīta ar nekvalitatīvu materiālu, līmes un krāsvielu izmantošanu apavu ražošanā.
Viltojumu no oriģināla bieži vien ir grūti atšķirt, tomēr skumjākais ir tas, ka Latvijas sabiedrībā valda tolerance pret viltojumiem. Apmēram 16% iedzīvotāju viltotas preces patērē apzināti. Viņiem noteicošie faktori ir cena, mode un vēlme iekļauties savu draugu grupā. Šāda attieksme kaitē ne tikai sporta preču nozarei un valsts ekonomikai, bet var apdraudēt arī pašu pircēju veselību.

Skaidro Ella Niedra, Patentu valdes pārstāve: “Primāri būtu jārunā arī par pašu patērētāju veselību, jo nereti viltojums tiek izgatavots no bīstamiem materiāliem. Tiek izmantotas bīstamas vielas, kas var radīt alerģiskās sekas. Ja viltojums ir nekvalitatīvs un ja mēs runājam par sporta ekipējumu, tad sekas var būt arī traumatiskas.”

Piemēram, nekvalitatīva ķivere var sašķīst kritiena gadījumā un neaizsargāt galvu. Sliktas sporta apavu radzes var nenodrošināt pietiekamu saķeri ar segumu, un sportists var gūt traumu. Tomēr tādos tautā populāros sporta veidos kā skriešana vai fitness nekvalitatīviem apaviem neesot tik izšķiroša loma, lai nodarītu būtisku kaitējumu veselībai. Iegādājoties sporta preces par ievērojami zemāku cenu, ir jābūt uzmanīgiem un jāpatur prātā, ka pašlaik populārās pazīstamu zīmolu “replikas” arī ir nekas cits kā viltojums, brīdina speciālisti.

Svarīgākais