"Balta" saistībā ar vētras postījumiem saņēmusi vairāk nekā 2200 atlīdzību pieteikumu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Risku apdrošināšanas kompānija "Balta", kas ietilpst PZU grupā, saistībā ar vētras un lietavu postījumiem sagaida atlīdzības pieteikumus vairāk nekā trīs miljonus eiro apmērā, informē "Baltas" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka pēc 28. un 29.jūlija vētras, kas lielākos zaudējumus radīja Rīgā, Jelgavā un Jūrmalā, apdrošināšanas kompānija līdz šim ir saņēmusi vairāk nekā 2200 atlīdzību pieteikumu.

Vairums jeb 84% atlīdzību pieteikumu ir saistīti ar īpašumam nodarītiem postījumiem, bet 16% - ar automašīnām nodarītiem bojājumiem. Lai gan pieteikumu iesniegšanas temps salīdzinājumā ar pirmajām dienām pēc vētras ir palēninājies, apdrošinātājs turpina saņemt pieteikumus.

Ciklons, kas ar spēcīgām lietusgāzēm un vējgāzēm Latvijai no dienvidu puses pietuvojās 28.jūlija vakarā un turpināja plosīties aptuveni diennakti, nodarījis dažādus postījumus. Ir reģistrēts nozīmīgs skaits salīdzinoši nelielu bojājumu, piemēram, pamatīgā nokrišņu daudzuma dēļ īpašumā caur ārsienām vai jumtu iekļuvis lietus ūdens.

Taču netrūkst arī būtisku postījumu - daudzi īpašumi plūdu dēļ atradušies ūdenī pat vairākas dienas, attiecīgi ir bojātas grīdas un mēbeles, var būt bojāti arī ēku pamati. Vairākiem īpašumiem ir bojāti jumti, bet kādam "Balta" klientam vētra norāvusi visus uz jumta uzstādītos saules paneļus. Tāpat vairākas automašīnas ir faktiski noslīkušas pazemes autostāvvietās vai arī nopietni cietušas krītošu koku dēļ.

Līdz šim brīdim atlīdzības izmaksātas vai palīdzība mājās/uz ceļa sniegta vairāk nekā 750 "Balta" klientu.

"Baltas" Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs Armands Lagons norāda, ka piesaistīti visi iespējamie cilvēkresursi, lai pēc iespējas ātrāk aprēķinātu zaudējumus un veiktu atlīdzību izmaksas arī pārējiem klientiem. Šobrīd "Balta" jau droši zina, ka atlīdzība netiks izmaksāta pavisam nelielai daļai klientu. Iemesli - nav veikta polises apmaksa, ir pieteikti bojājumi, kas radušies pirms vētras, vai arī cietušais objekts vispār nav bijis apdrošināts.

Kompānijā arī atzīmē, ka tuvākajā laikā "Balta" plāno veikt izmaiņas pārdošanas procesos, apdrošināšanas noteikumos un apdrošināšanas segumā, lai mājokļu apdrošināšanas klientiem arī turpmāk būtu ne vien skaidri apdrošināšanas noteikumi, bet arī pieejams plašākais segums būtiskākajos riskos.

2023.gadā "Balta" strādāja ar peļņu 20,393 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022.gadā. Bruto apdrošināšanas prēmijās "Balta" pagājušajā gadā parakstīja 169,6 miljonus eiro.

"Balta" ietilpst PZU grupā.

Jau ziņots, ka Latvijā 28. un 29.jūlijā valsts centrālajā un Vidzemes, Zemgales rietumu daļā tika izsludināts sarkanais brīdinājums par stipru lietu un vēju. Tostarp Jelgavā tika piedzīvoti vieni no lielākajiem plūdiem pilsētas vēsturē, ko izraisīja milzīgs nokrišņu daudzums īsā laikā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.