Konflikta plosītās Mali pilsonis tiesas ceļā izcīna patvērumu Latvijā

© f64.lv, Oksana Džadana

Administratīvā rajona tiesa jūlija beigās pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi valstij sniegt patvērumu Latvijā kādam jaunam Mali pilsonim, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Vīrietis, kurš apgalvojis, ka ir 17 gadus vecs, 2023.gada septembrī vērsās pie Valsts robežsardzes ar iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu Latvijā.

Viņš lūdza patvērumu Latvijā, jo viņa mītnes valstī viņa dzīvība ir apdraudēta, ņemot vērā "Djadis" musulmaņu reliģijas un tautības cilvēku grupas apdraudējumu no džihādistu puses.

2021.gadā džihādisti uzzināja, ka 2003.gadā jaunieša vecākiem piedzimis ārlaulības bērns. Par to vīrieša vecāki publiski sodīti ar simts sitieniem.

2022.gada pavasarī džihādisti esot ieradušies vīrieša dzīvesvietā un rekrutējuši pieteicēja brāli. Kad pieteicējam bija aptuveni 14-15 gadi, divas uniformās ģērbtas personas esot viņu nolaupījuši uz divām dienām. Nolaupīšanas laikā viņš esot sists.

Vīrietis devies tieši uz Latviju un tajā lūdzis patvērumu, jo esot dzirdējis, ka Latvijā cienot personas tiesības.

PMLP viņam atteica piešķirt bēgļa un alternatīvo statusu.

Nepiekrītot pārvaldes lēmumam, jaunietis vērsās ar pieteikumu tiesā. Jaunietis tiesai norādījis, ka Mali draudus veselībai un dzīvībai rada arī plaši izplatītā cilvēku tirdzniecība. Bruņotas nemiernieku un ekstrēmistu grupas, kas darbojas Mali

ziemeļos un centrālajā daļā, vervē un izmanto bērnus, galvenokārt zēnus, kaujas, novērošanas un citiem uzdevumiem.

Vienlaikus, nolaupīšana par izpirkuma maksu ir kļuvusi par izplatītu praksi, kur vairāk nekā 95%gadījumos par nolaupīšanas upuri kļuvuši Mali pilsoņi.

Mali valdība uzaicinājusi privāto Krievijas bruņoto grupējumu "Vagner", kura kaujinieki īsteno nežēlīgas represijas pret civiliedzīvotājiem.

Analizējot lietas materiālus un citu informāciju, kā arī to, ka pilnīgas pārliecības par pieteicēja vecumu un attiecīgi spēju pilnvērtīgi organizēt pašam savu dzīvi nav,

tiesai ir pamats konstatēt, ka viņa dzīvība vai veselība pēc atgriešanās savā izcelsmes valstī varētu tikt apdraudēta.

Tiesa apmierināja jaunieša pieteikumu un uzdeva PMLP mēneša laikā pieņemt lēmumu par alternatīvā statusa piešķiršanu.

Svarīgākais