Aptaujā noskaidrots: Latvijas iedzīvotāji atbalsta soda ieviešanu par manipulācijām vēlēšanu laikā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Vairāk nekā puse jeb 63% Latvijas iedzīvotāju atbalsta vēršanos pret troļļu, botu, dziļviltojumu vai citu automatizētu manipulāciju lietošanu, to aizliedzot priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, liecina SIA "Rait Custom Research Baltic" veiktā sabiedriskās domas aptauja, kas tapusi pēc Valsts kancelejas pasūtījuma.

Savukārt 60% norāda, ka par automatizētu manipulāciju lietošanu vajadzētu sodīt.

Aptuveni puse jeb 51% aptaujāto atbalsta ierosinājumu, ka uz priekšvēlēšanu diskusijām un debatēm medijos tiek attiecināti tādi paši noteikumi kā uz priekšvēlēšanu aģitāciju, liecina pētījums.

Savukārt latviešu valodas nostiprināšanu priekšvēlēšanu aģitāciju un diskusiju laikā, saskaņā ar aptauju, atbalsta mazāk nekā puse iedzīvotāju. Aģitāciju pirms vēlēšanām tikai latviešu valodā, kā arī priekšvēlēšanu diskusijas sabiedriskajos medijos tikai latviešu valodā atbalsta 46% respondentu, bet priekšvēlēšanu diskusijas tikai latviešu valodā komercmedijos atbalsta 44% aptaujāto.

Kā norāda aptaujas veicēji, krasi atšķiras iedzīvotāju ar latviešu un ar krievu sarunvalodu ģimenē atbalsts latviešu valodas nostiprināšanai priekšvēlēšanu aģitācijas un diskusiju laikā - ar krievu sarunvalodu ģimenē šos priekšlikumus atbalsta vien 14%, kamēr latviešu - ap 65%.

Līdztekus pētījums rāda, ka vairums Latvijas iedzīvotāju atbalsta priekšlikumus krimināllikumā paredzēt kriminālatbildību par mēģinājumiem ar dziļviltojuma palīdzību ietekmēt valsts amatpersonas amata kandidāta apstiprināšanu Saeimā. Šādu lēmumu atbalsta 69% aptaujāto, starp tiem - 41% "noteikti atbalsta" un 28% - "drīzāk atbalsta".

Aptauja veikta šī gada jūnijā, aptverot 1005 respondentus - Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījuma izmaksas bija 3956 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, un tas tika finansēts no valsts budžeta līdzekļiem.

Svarīgākais