Aicina pieteikties Jauno izgudrotāju 2025. gada apbalvojumam; galvenā balva - 20 000 eiro

© unsplash.com

Eiropas Patentu iestāde (EPO) izsludinājusi pieteikšanos Jauno izgudrotāju 2025. gada apbalvojumam, un iesniegumi tiks pieņemti līdz šī gada 27. septembrim, informē Patentu valde.

Nākamajā gadā Jauno izgudrotāju balva tiks organizēta atsevišķi no Eiropas izgudrotāju balvas, un apbalvošanas ceremonija notiks Islandē.

Jauno izgudrotāju balvu pasniedz izgudrotājiem, kas ir jaunāki par 30 gadiem, un šo personu izgudrojums palīdz sasniegt Apvienoto Nāciju Organizācijas ilgtspējīgas attīstības mērķus ar risinājumiem no jebkuras jomas. Apbalvojumu saņems trīs labākie jaunie izgudrotāji, un viņiem tiks pasniegta naudas balva - 20 000 eiro, 10 000 eiro un 5000 eiro.

Apbalvojumam var pieteikties jebkuras nacionalitātes izgudrotāji. Svarīgi, ka izvērtētas tiks publiskas iniciatīvas, lai novērstu risku nejauši atklāt informāciju, kas var ietekmēt izgudrojuma patentēšanas procesu.

Katrai nominācijai jāpievieno pamatojoša informācija, piemēram, apliecinoši dokumenti, ka ir piešķirts patents vai lietderīgais modelis, zinātniskas publikācijas, biznesa plāni, publicēti raksti vai video. Izvērtējot pieteikumus, žūrija izvērtēs visus iesniegtos dokumentus, taču katram no tiem būs atšķirīgs "svars", piemēram, patents ir skaidrs pierādījums par oriģinalitāti un iespējamo tehnoloģisko ietekmi, savukārt emuārā atklātās idejas var nebūt tādas.

Pēc tam, kad noslēgsies pieteikumu pieņemšana, tos izvērtēs neatkarīga žūrija, gan iepazīstoties ar iesniegtajiem dokumentiem un pamatojumiem, gan tiekoties ar pretendentiem. Visbeidzot no desmit spēcīgākajiem pretendentiem žūrija izvēlēsies trīs laureātus jeb "nākotnes veidotājus".

Savukārt pēc tam, kad tiks nosaukti konkursa finālisti, tiks izsludināts iedzīvotāju balsojums, un pretendents ar vislielāko balsu skaitu saņems iedzīvotāju simpātiju balvu - 5000 eiro.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.