"Balticovo" pērn par vairāk nekā 20% palielinājis apgrozījumu

© Oksana Džadana / F64

Olu ražotājs AS "Balticovo" pagājušajā gadā strādāja ar 122,986 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 20,8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,9 reizes un bija 19,312 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

Gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka realizācijas cena par 1000 olām pērn "Balticovo" palielinājās par 26,92 eiro, salīdzinot ar 2022.gadu, un sasniedza 134,04 eiro.

Cenas kāpums galvenokārt bija saistīts ar Krievijas-Ukrainas karu, kura ietekmē būtiski pieauga graudu cena, palielinot ražošanas izmaksas. Tāpat cenas kāpums bija saistīts ar ārpus sprosta turēto vistu dēto olu īpatsvara pieaugumu uzņēmuma sortimentā, kā arī ar olu deficītu, ko veicināja plaša putnu gripas izplatība pasaulē.

"Balticovo" pērn saražoja 672 miljonus vistu olu, kas ir par četriem miljoniem mazāk nekā gadu iepriekš.

Uzņēmuma produkcija pagājušajā gadā realizēta Latvijā, kā arī eksportēta uz vairāk nekā 20 valstīm, tostarp galvenie eksporta tirgi bija Igaunija, Lietuva, Čehija, Polija un Vācija. "Balticovo" produkciju realizē arī ārpus Eiropas.

Pērn olu pārstrādei novirzīti 210 miljoni vistu olu, kopumā saražojot 11 620 tonnu olu pārstrādes produktu.

Vadības ziņojumā norādīts, ka pērn "Balticovo" turpināja darboties atbilstoši ilgtspējas vadlīnijām un ievērot aprites ekonomikas principus. Uzņēmums turpināja darbu pie "LEAN" metožu ieviešanas, ceļot darba efektivitāti un drošību.

Tāpat pērn atklāts pašpatēriņa saules parks ar 2,3 megavatu jaudu, kā arī uzņēmums turpināja investēt pārejā uz ārpus sprostiem turēto vistu olu ražošanu, tostarp Daugavpils struktūrā 2023.gadā atklāta brīvo vistu novietne 40 000 putnu ar ganībām 16 hektāru platībā.

"Balticovo" vadība arī atzīmē, ka 2024.gada 5.jūlijā uzņēmums iegādājās 100% Igaunijas uzņēmuma "Tõhela Agro" kapitāldaļu.

Uzņēmuma vadība min, ka "Balticovo" attīstībai putnkopībā jānodrošina putnu vietu skaita saglabāšana un tehnoloģiju atbilstība Eiropas Savienības (ES) prasībām. Uzņēmums turpinās audzēt gan skaitliski, gan proporcionāli ārpus sprosta turēto putnu vietu īpatsvaru Iecavā, kā arī attīstīs brīvo vistu novietnes Madonas un Daugavpils struktūrvienībās.

2022.gadā "Balticovo" strādāja ar 101,801 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 63,1% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga vairākkārt un bija 6,711 miljoni eiro.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmums reģistrēts 1992.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5 370 381 eiro.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks, pēc "Balticovo" 2023.gada pārskatā minētā, ir SIA "BCO", kurai pieder 98,13% "Balticovo" akciju. Vienlaikus "BCO" kapitālā, pēc "Firmas.lv" datiem, 62,31% pieder Tatjanai Poplavskai, bet 30,69% pieder Valdim Grimzem un 7% pieder pašam uzņēmumam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.