LMT jūnijā novērsis 16,7 miljonus kiberapdraudējumu

© unsplash.com

SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) radītais "LMT Interneta sargs" šogad jūnijā novērsis 16,7 miljonus kiberapdraudējumu no 1,26 miljoniem aizdomīgu domēnu, informē LMT pārstāvji.

Lielākā daļa jeb 14,8 miljoni bija saistīti ar ļaunatūru. Tāpat atvairīti vairāk nekā četri miljoni draudu, kas saistīti ar "Comand-and-Control" jeb C&C centriem, kuru mērķis ir izmantot pakļautās ierīces tālāku krāpniecisku nolūku īstenošanai.

Tāpat arī LMT norāda, ka pasaulē aizvien izplatītāks kļūst krāpniecības veids, kuras mērķis ir inficēt un pakļaut svešas ierīces, lai tās izmantotu kriptovalūtas "rakšanai". Arī Latvijā pagājušajā mēnesī būtiski ieaudzis šo draudu skaits. Jūnijā "LMT Interneta sargs" tīklā atvairīja līdz šim lielāko ar kriptovalūtu ieguvi saistīto apdraudējumu skaitu - 3,2 miljonus.

LMT Kiberdrošības daļas vadītājs Mārtiņš Kaļķis norāda, ka kriptokrāpnieki ar ļaunatūras palīdzību inficē un pakļauj svešas viedierīces, ko pēc tam izmanto, lai kriptovalūtas "rakšanai". "Diemžēl to, ka ierīce tiek izmantota šādiem nolūkiem, ir diezgan grūti pamanīt - par to varētu liecināt darbības ātruma samazināšanās un, iespējams, nedaudz skaļāka ierīces darbība un pastiprināta silšana," viņš skaidro.

Lai gan kriptovalūtas vairs nav tik ienesīgas kā agrāk, pēdējā laikā visā pasaulē, tostarp arī Latvijā novērojums drošības risku pieaugums tieši šādu draudu veidā, akcentē Kaļķis.

Viedierīce kriptokrāpnieku tīklā var nonākt šķietami nevainīgos veidos - lietotājam atverot kādu linku, noklikšķinot uz reklāmas vai lejupielādējot failu.

"LMT Interneta sargs" aizsargā ierīces no dažādiem vīrusiem, krāpnieciskām vietnēm un nevēlama satura lietotnēs, pārlūkos un saziņas rīkos. Tas darbojas tīkla līmenī, tāpēc lietotājam nav jāveic nekādas darbības - nav jālejupielādē kāda speciāla programma un nav jāmaina telefona (rūtera) uzstādījumi.

Svarīgākais