Eksperte: Rudenī ir gaidāms cūkgaļas cenu kritums

© f64.lv, Nora Krevneva

Latvijā cūku audzēšanas nozarē šobrīd ir iestājusies zināma stabilitāte un cūkaudzētāji var atsākt domāt par attīstību, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) valdes priekšsēdētāja Dzintra Lejniece.

Pēc viņas teiktā, cūku audzētājiem 2021. gads un 2022. gads bija ļoti smagi, jo strauji auga ražošanas izmaksas, savukārt cūkgaļas cena tirgū ilgstoši bija zem pašizmaksas.

"Šobrīd situācija ir diezgan stabila, jo ilgstoši ir bijušas stabilas cenas - vidēji 1,7 eiro par dzīvsvara kilogramu. Tā ir ļoti laba cena, neskatoties uz to, ka ir gan inflācija, gan arī izmaksu kāpums. Šāda cena sedz pašizmaksu, un ir arī neliela peļņa," teica Lejniece.

Viņa gan arī atzīmēja, ka cena šobrīd ir sākusi nedaudz samazināties. Jūlija sākumā salīdzinājumā ar gadu iepriekš cenas ir samazinājušās par 8,7%. "Tas nav dramatisks samazinājums, bet tomēr ir zemākas nekā 2023. gadā," piebilda Lejniece.

Asociācijas vadītāja prognozēja, ka arī rudenī ir gaidāms cūkgaļas cenu kritums. "Tirgus informācija un prognozes liecina, ka cenas rudenī varētu kristies. Tās ir pasaules tendences, un to ietekmē dažādi faktori. Latvija ir Eiropas Savienības (ES) kopējā tirgus spēlētāja, mēs neesam noslēgts tirgus, tādēļ visi procesi, kas notiek pasaules un Eiropas cūkgaļas tirgos, ļoti tieši atsaucas uz mūsu nozari arī Latvijā. Tirgus prognozes, visticamāk, ir saistītas ar to, ka Ķīna ir sākusi antidempinga kampaņu pret ES cūkgaļu un cūkgaļas produktiem," stāstīja Lejniece.

Pēc LCAA vadītājas teiktā, kopumā šis gads Latvijas cūku audzētājiem nebūs slikts. "To, kāds gads būs kopumā, mēs redzēsim tikai nākamā gada janvārī, kad 2024. gads būs noslēdzies. Dramatiski slikts gads nevarētu būt, jo ir jau pagājis pusgads un tas bijis ar labu balansu starp pašizmaksu un pārdošanas cenu. Tad ir jānotiek kādām ļoti lielām kataklizmām, lai gads kopumā cūku audzētājiem būtu izteikti slikts," norādīja Lejniece.

Viņa arī stāstīja, ka Latvijā saražo 53% no no nepieciešamā cūkgaļas pašpatēriņa, turklāt no no šī apjoma vēl 20% gaļas tiek eksportēti. "Izvedam uz Lietuvu, Poliju, mazāk arī Igauniju. Uz kaimiņvalstīm mēs eksportējam gan gaļu, gan dzīvus dzīvniekus. Tajā pašā laikā Lietuva, Igaunija, Polija ved pie mums un ir lielākie cūkgaļas importētāji. Arī Spānija un Vācija. Mēs kā mazs tirgus ļoti jūtam, ja ES iekšējā tirgū ir pārprodukcija - atliek nosvārstīties ES eksporta tirgiem, un Latvija to uzreiz izjūt citu dalībvalstu cenu dempinga veidā," stāstīja Lejniece.

Svarīgākais