Latvijas speciālisti dosies palīgā Lietuvas kolēģiem novērst vētras sekas

© f64.lv, Lauris Vīksne

Šodien Latvijas speciālisti dosies palīgā Lietuvas kolēģiem novērst vēja radītos postījumus elektrotīklos, informē Klimata un enerģētikas ministrija (KEM).

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka "ar dabas stihijas nesto postažu cīņu turpina arī operatīvās brigādes un iedzīvotāji Lietuvā, kur situācija ir daudz smagāka - ja Latvijā bez elektroapgādes pašlaik [ceturtdienas, 1.augusta, pēcpusdienā] ir nepilns tūkstotis klientu, tad Lietuvā tie ir ap 27 000 klientu".

KEM norāda, ka situācija Lietuvā varētu būt skaidrojama ar normatīvā regulējuma atšķirībām. Atbilstoši publiski pieejamajai informācijai Latvijas regulējums nosaka, ka mežainās vietās elektrolīniju atstarpes ir pat vairākas reizes plašākas nekā Lietuvā, tāpēc gaisvadu līnijas tiek bojātas retāk. Piemēram, Latvijā vidējā sprieguma 10 kilovoltu (kV) elektrolīniju atstarpes jeb no kokiem atbrīvotais koridors ir 6,5 metru plats, savukārt Lietuvā tas ir trīs metru plats.

Jau ziņots, ka 28.jūlijā un 29.jūlijā Latviju piemeklēja vētra, kas nodarīja plašus postījumus.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais