ST priekšsēdētājs noslēdz savu tiesneša pilnvaru termiņu

© Kaspars Krafts / F64

Satversmes tiesas (ST) sniegtais vērtējums un argumentācija ir svarīgi instrumenti demokrātiskas valsts iekārtas un likuma varas stiprināšanā, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš ceturtdien Rīgas pilī tikās ar ST priekšsēdētāju Aldi Laviņu, kurš noslēdz savu Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņu.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, sarunā Rinkēvičs pateicās Laviņam par darbu ST tiesneša amatā desmit gadu garumā, kā arī pildot ST priekšsēdētāja pienākumus.

Valsts prezidents pauda viedokli, ka aizvadīto desmit gadu laikā ST risinājusi vairākus īpaši nozīmīgus jautājumus, tajā skaitā par administratīvi teritoriālo reformu, par sociālo nodrošinājumu, par pāreju uz izglītību tikai latviešu valodā.

Tikšanās laikā Valsts prezidents uzsvēra, ka ST spriedumi ir autoritatīvs avots, lai starptautiskā līmenī skaidrotu un pamatotu Latvijas lēmumus dažādos jautājumos.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja ST pārstāve Laura Leiboma, ST priekšsēdētājs tikšanās laikā pateicās Valsts prezidentam par atsaucīgo nostāju tiesas starptautiskajai sadarbībai, kā arī par iedziļināšanos un ieinteresētību tiesu darbības efektivitātes un neatkarības jautājumos.

"Valsts prezidents un Satversmes tiesa kā demokrātiskas tiesiskas valsts konstitucionālie orgāni ir pilnveidojuši savstarpējo dialogu attiecībā uz Latvijas iedzīvotāju pamattiesību aizsardzības nodrošināšanu, Latvijas tiesiskās sistēmas attīstību un Satversmes tiesas atrašanos pasaules tiesiskās domas centrā," norādījis Laviņš.

Kā liecina informācija ST tīmekļvietnē, Laviņš dzimis 1973.gada 5.janvārī. 1996.gadā viņš absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju un pēc gada turpat ieguvis maģistra grādu. Studijas turpinājis Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, 2002.gadā iegūstot maģistra grādu.

Darba gaitas Laviņš sācis 1997.gadā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes ekonomisko noziegumu izmeklēšanas nodaļā. 1997. un 1998.gadā bijis Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību katedras asistents, savukārt no 1998.gada līdz 1999.gada nogalei strādājis Valsts kases Juridiskajā departamentā.

Tiesneša amatā stājies 1999.gada 16.decembrī. Bijis Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis, 2003.gadā apstiprināts Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesneša amatā, bet no 2004.gada līdz 2008.gadam bijis Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis un priekšsēdētājs. Līdztekus tiesneša darbam no 2002.gada ir pasniedzējs Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, bet kopš 2002.gada ir arī Latvijas Tiesnešu mācību centra pasniedzējs.

2008.gadā kļuvis par Augstākās tiesas Senāta tiesnesi, vispirms strādājot Administratīvo lietu departamentā, bet vēlāk - Civillietu departamentā. 2014.gada 3.aprīlī apstiprināts par ST tiesnesi un šajā amatā stājies 2014.gada 25.aprīlī. 2014.gada 6.maijā ievēlēts par ST priekšsēdētāju.

Laviņš ir autors vairākām publikācijām par tiesību principu izpratni, civilprocesu, tiesu kompetenci, tiesas darba efektivitāti un citiem jautājumiem. Saņēmis Tieslietu ministrijas Pateicības rakstu par būtisku ieguldījumu Civilprocesa likuma pastāvīgās darba grupas darbā un civilprocesa attīstībā.

2020.gada 28.oktobrī ievēlēts par ST priekšsēdētājas vietnieku. 2021.gadā saņēmis ST Goda diplomu par ieguldījumu Latvijas kā demokrātiskas, tiesiskas, sociāli atbildīgas un ilgtspējīgas valsts stiprināšanā. 2022.gada 10.martā ievēlēts par ST priekšsēdētāju.

Svarīgākais