ZM aicina ziņot par vētrā cietušajām mežaudzēm; iespējams saņemt valsts atbalstu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Zemkopības ministrija (ZM) aicina meža īpašniekus informēt Valsts meža dienestu (VMD) par 28.jūlija un 29.jūlija vētras postījumiem mežaudzēs, lai varētu saņemt atbalstu mežaudžu atjaunošanai, informē ZM pārstāvji.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) norāda, lai meža īpašnieki varētu pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) un valsts atbalstu pasākumā "Meža ugunsgrēkos un dabas katastrofās iznīcinātu mežaudžu atjaunošana", pirms vētrā iznīcinātās mežaudzes novākšanas nepieciešams VMD saņemt atzinumu, kas apliecina, ka mežaudze ir iznīcināta 28.jūlija un 29.jūlija vētras, ietekmes rezultātā.

Ministrijas pārstāvji min, ja postījumi ir vienlaidus platībā, meža īpašniekam būs iespēja saņemt atbalstu 1430 eiro apmērā par hektāru meža atjaunošanai, tostarp augsnes sagatavošanai, stādu iegādei un koku stādīšanai, kā arī trīsreizēju maksājumu 304 eiro apmērā par hektāru atjaunotās mežaudzes kopšanai.

Patlaban vētras sekas mežsaimniecībā vēl tiek apzinātas, bet, pēc pirmajiem VMD apsekojumiem un meža īpašnieku sniegtās informācijas, stiprā vētra ir iznīcinājusi virkni mežaudžu, nolaužot kokus vai izgāžot tos ar visām saknēm.

ZM pārstāvji norāda, ka šobrīd ZM un Eiropas Komisija saskaņo virkni tehnisku jautājumu par šo atbalsta pasākumu, tāpēc plašāka informācija par to būs vēlāk.

Jau ziņots, ka 28.jūlijā un 29.jūlijā Latviju piemeklēja vētra, kas nodarīja plašus postījumus.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Svarīgākais