DAP vēršas ar lūgumu pie Latvijas iedzīvotājiem

© Dmitrijs Suļžics/MN

Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt vētrās cietušās dabas takas Pierīgā un Vidzemē, informē Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) komunikācijas speciāliste Maija Rēna.

Šīs nedēļas sākuma spēcīgā vētra un lietusgāzes ir nodarījušas būtiskus bojājumus dabas tūrisma infrastruktūrai īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Īpaši stipri bojājumi nodarīti infrastruktūrai Ķemeru Nacionālajā parkā, kur daudzviet lauzti koki vai tie izgāzti ar visām saknēm. Tāpat būtiski postījumi radušies Gaujas Nacionālajā parkā, kur vējš un pat virpuļviesulis plosījās jau pirms vairākām nedēļām, vietām pilnībā nopostot mežu platības.

"Šobrīd visas vētras skartās teritorijas nav vēl apsekotas un visi postījumi nav apzināti. Darbi rit lēnām, jo paralēli seku apzināšanai rit arī seku likvidēšana kritiskākajos un tūristu iecienītākajos punktos," pauž DAP Pierīgas reģionālās administrācijas direktora vietnieks Artūrs Jansons.

Daudzviet konstatēti necaurejami koku sagāzumi, bojāta vai pat pilnībā salauzta koka infrastruktūra - kāpnes, laipas, tilti, margas, arī tualetes un nojumes. Ir izskaloti piebraucamie ceļi un takas.

Pārvalde aicina šobrīd tūristus atturēties no dabas taku apmeklēšanas, īpaši Ķemeru un Gaujas nacionālajos parkos.

Līdz šim apkopotā informācija liecina, ka vislielākie postījumi nodarīti Cēsīs pie Niniera ezera un Līču-Laņģu pastaigu takā, Siguldā pie Raganu katla un Vikmestes takā, kā arī Ķemeru Nacionālā parka Dumbrāja takā ap Meža māju, Kaņiera pilskalna takā un Slokas ezera takā.

Savukārt ceļš uz Lielā Ķemeru tīreļa laipu no koku sagāzumiem jau ir atbrīvots.

DAP uzsver, ka apmeklējot dabas takas, jāņem vērā, ka bīstamība saglabājas arī kādu laiku pēc vētras, jo koki var būt aizlauzti un lūzt arī bez stipra vēja.

Latvijā

Kremļa propagandisti kārtējo reizi sākuši ciest sakāvi, kad diskusijās par iespējamu Polijas un Baltijas valstu kareivju nosūtīšanu uz Ukrainu dažādu atbalsta funkciju veikšanai Latvijas pusē iesaistījies viens no pasaules vadošajiem militārajiem videoblogiem.

Svarīgākais