"Zemnieku saeima" atklāj, kādā stāvoklī pašreiz ir sējumi pēc pirmdienas vētras un lietavām

© f64.lv, Kaspars Krafts

Situācija ar sējumiem pēc nedēļas sākuma vētras un lietavām ir labāka, nekā sākotnēji tika lēsts, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

"Situācija ir labāka, nekā mums likās, pēc tiešām tik intensīvas līšanas un vēja pūšanas," teica Lazdiņš, piebilstot, ka trešdien, 31. jūlijā, jau vietām Zemgalē lauksaimniecības tehnika varēja tikt uz lauka un atsākt graudu vākšanu.

Viņš arī norādīja, ka visvairāk ir cietis ziemas rapsis, kas bija jau nogatavojies, taču labībai nav nodarīti tik lieli postījumi. Tomēr situācijas ir ļoti dažādas, tostarp ir vietas, kur labība ir saguldīta veldrē, ir arī vietas, kur labība ir fiziski salauzta, kā arī ir vietas, kur ūdens joprojām klāj visu lauku un nav skaidrs, vai labība būs kuļama pēc tam, kad lauks apžūs.

Lazdiņš atzīmēja, ka, pēc zemkopības ministra Armanda Krauzes (ZZS) iepriekš minētā, provizoriski varētu būt cietuši sējumi apmēram 350 000 hektāru platībā.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija, kas dibināta 1999. gadā. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

Svarīgākais