Jaunietis pēc brīvprātīgas dienēšanas tomēr saņem atteikumu solītajām bezmaksas studijām

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Dmitrijs Suļžics/MN

Kāds jaunietis pēc brīvprātīgas pieteikšanās Valsts aizsardzības dienestā (VAD) un tā pabeigšanas saņēmis atteikumu bezmaksas studijām augstskolā, lai gan atbildīgās ministrijas šādu bonusu bija apsolījušas, cenšoties tādā veidā motivēt pieteikties VAD, vēsta TV3 ziņas.

Valdība pērnruden lēma par dažādiem bonusiem, ar ko pievilināt jauniešus brīvprātīgi pieteikties VAD. Viens no tādiem bonusiem bija iespēja jauniešiem, kuri brīvprātīgi pieteikušies un pabeiguši VAD, par valsts naudu studēt kādā bakalaura programmā Latvijā, ja pretendents atbilst studiju programmu uzņemšanas noteikumiem.

Tomēr plašu rezonansi sociālajos medijos raisījis kādas satrauktas mātes ieraksts, kuras dēlam iecerētās studijas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) nupat atteiktas, lai gan pirms tam augstskola esot telefoniski apstiprinājusi, ka dēls kritērijiem atbildis.

Māte apgalvo, ka kādam no reflektantiem it kā ir bijušas augstākas atzīmes par viņas dēla atzīmēm, tādēļ viņas dēls nav uzņemts budžeta studiju programmā, tomēr viņa nesaprot, kāpēc puisis vispār tika iekļauts atzīmju konkursā, ja tas pēc likuma nebija paredzēts. "Izglītības ministrijas pārstāve man izskaidroja, ka likums ir mūsu pusē, tie bija viņas vārdi, ka atzīmju konkursā viņš nebija jāiekļauj un ka viņa arī nevar saprast, kāpēc RSU tā rīkojās," TV3 ziņām norādīja māte.

RSU saziņā ar TV3 ziņām norāda, ka datu aizsardzības regula augstskolai liedz izpaust informāciju par konkrēto gadījumu, vienlaikus norādot, ka visiem studētgribētājiem ir jāizpilda attiecīgās studiju programmas uzņemšanas prasības, tostarp jābūt sekmīgiem un centralizēto eksāmenu līmenim jāatbilst universitātes noteiktajam.

Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), izturot augstskolu prasības, tālākais konkurss par budžeta vietām uz VAD beigušajiem jauniešiem neattiecas. Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders skaidro, ka līdz ar to VAD beigušajiem, kuri atbilst augstskolas studiju programmas prasībām, ir garantēta studiju vieta.

Tikmēr Aizsardzības ministrijā (AM) skaidro, ka, visticamāk, šāda situācija radusies nepietiekamas informācijas dēļ, kad katra no iesaistītajām pusēm jauno sistēmu ar valsts apmaksātajām budžeta vietām interpretējusi pēc saviem ieskatiem.

AM Preses nodaļas vadītājs Roberts Skraučs norāda, ka šis gadījums ir apliecinājums tam, ka ministrijai par to būs jārunā vairāk, it īpaši gatavojoties nākamā gada vasaras iesaukumam. "Tas būs tas, ko mēs darīsim, vairāk, detalizētāk skaidrojot to, kādas tad ir tās prasības, lai jaunietis, pabeidzot Valsts aizsardzības dienestu, var iegūt augstāko izglītību bez maksas," solīja Skraučs.

TV3 ziņas vēstīja, ka interese par šādu iespēju ir liela, - no 245 šovasar VAD pabeigušajiem jauniešiem 100 jau tikuši uzņemti valsts finansētajās budžeta vietās kādā no Latvijas augstskolām.

Tikmēr konkrētā jaunieša izredzes jau pēc mēneša uzsākt studijas joprojām nav skaidras. Ģimene gaida atbildes no IZM un augstskolas.

"Šobrīd mēs esam palikuši bez skolas, uzņemšana visās augstskolās ir beigusies, un mēs nezinām, ko tālāk darīt," sacīja jaunā vīrieša māte.

RSU šonedēļ informēja, ka tajā ir uzņemti seši VAD beigušie jaunieši.