Zemgales zemkopjiem paveras apokaliptiska aina

© Ģirts Ozoliņš/MN

Vissmagāk no vētras un lietavām cietusi Zemgale, aģentūrai LETA pauda (LLKC) Augkopības nodaļas augkopības konsultants Andris Skudra.

Viņš norādīja, ka, pēc LLKC datiem, Zemgales reģionā - Jelgavas, Bauskas un Dobeles apkaimēs -, kā arī Pierīgas reģiona Tukuma apkaimē 50% nenovāktie ziemāju labības lauki un 85% vasarāju lauki ir sagāzti veldrē.

Tāpat ziemas rapsis, kas nebija nokults, 15% platībā ir izsists. Zirņi piespiesti pie zemes, lauka pupām ar spēcīgo lietu un vēju norautas lapas un augi salauzti, kā arī kukurūzas augi ir saliekušies. Visi dārzeņu sējumi ir applūduši un bojāti, kā arī augsne dziļi piemirkusi, savukārt augļu koki pārmitrās augsnes un stiprā vēja dēļ daudzviet izgāzti.

Talsu un Limbažu novados nenovāktie ziemāju labības lauki, kas veido 75%, un visi vasarāju lauki, kas veido 80%, ir sagāzti veldrē. Ziemas rapsis, kas nebija nokults, 40% platībā ir daļēji izsists. Zirņi piespiesti pie zemes, un lauka pupas ar spēcīgo lietu un vēju noliektas.

Siguldas novadā 50% no ziemas kviešiem saveldrēti daļēji, bet vairāk cietušas ir auzas un lauka pupas - 80% apmērā. Gulbenes un Balvu novados nokulti ir tikai rudzi, bet ziemas kviešu un vasarāju kulšana vēl nav sākta, tāpēc sējumi daļēji saveldrēti un stipri pielijuši. Balvos pēc lielgraudu krusas atsevišķām saimniecībām 20-30% no graudu ražas ir izsista zemē.

Savukārt pārējā Latvijas teritorijā - Kurzemes dienvidu daļā, Liepājas, Ventspils, Saldus un Kuldīgas novados - 28.jūlijā bija spēcīgs lietus, bet mērens vējš, kas sējumiem postījumus neradīja.

Alūksnes, Madonas, Jēkabpils, Preiļu, Daugavpils un Rēzeknes pusē nolija lietus, bet situācija ir stabila.

Skudra sacīja, ka zeme patlaban ir ļoti piemirkusi un lauka tehnika uz laukiem nevarēs tikt vismaz nedēļu. Smilšainākos reģionos kulšanas darbi iespējams varēs atsākties nedaudz ātrāk.

Tāpat viņš atzīmēja, ka turpmākajā nedēļā joprojām prognozēti nokrišņi, tāpēc visa labība, kura patlaban ir saveldrēta, dabūs papildus mitrumu, kas to vēl vairāk negatīvi ietekmēs. Viņš akcentēja, ka vietām vētras situācija Latvijā bija ekstremāla, bet vietām lietus bija nepieciešams. Tomēr kopumā šajā gadījumā lauksaimniekiem palīdzēt var tikai apdrošinātāji.

Jau ziņots, ka pagājušajā svētdienā un pirmdien Latviju ietekmēja vētra, kas nodarīja plašus postījumus.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijā. Tā mērķis ir, apzinoties atbildību par lauku vidi, veicināt lauku labklājību, nodrošinot klientiem pieejamību zināšanām, konsultācijām un citiem ar nozari saistītiem pakalpojumiem.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais