Eksperti novēro, ka Latvijas jaunā paaudze izvēlas riskantus finanšu instrumentus

© Pixabay

Latvijā tā sauktā Z paaudze (18-27 gadi) savos ieguldījumos vairāk sliecas izvēlēties riskantākus finanšu instrumentus - akcijas vai kriptovalūtu, aģentūru LETA informēja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Savukārt vecākās paaudzes pārstāvji biežāk izvēlas ieguldīt pensiju trešajā līmenī vai dzīvības apdrošināšanā, kā arī nekustamajā īpašumā.

Gandrīz puse jeb 47% Z paaudzes respondentu aptaujā atbildēja, ka iegulda, jo vēlas "nodarbināt" brīvu naudu, vēl 26% norāda, ka šādi mēģina pasargāt naudu no inflācijas.

Y paaudzes (28-43 gadi) pārstāvji biežāk nekā citi norāda, ka, ieguldot naudu, domā par kapitālu savu bērnu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kā arī par dzīvošanu no pasīvajiem ienākumiem.

Savukārt X paaudzes (44-59 gadi) pārstāvji daudz biežāk nekā citi (64%) norādīja, ka ar investīcijām cenšas uzkrāt papildu līdzekļus pensijai.

Lai gan pastāv viedoklis, ka jaunieši maz domā par vecumdienām, nākotnes pensija kā ieguldīšanas mērķis ir 46% aptaujāto Z paaudzes pārstāvju. Turklāt viņiem aktuāli ir uzkrāt naudu pirmajai iemaksai par savu mājokli - ar šādu mērķi iegulda 14% šīs grupas pārstāvju, informē "SEB bankas" Uzkrājumu, ieguldījumu un pensijas piedāvājuma vadītājs Oļegs Andrejevs.

Aptaujas rezultāti liecina, ka jaunieši jeb Z paaudzes pārstāvji biežāk nekā citi iegulda akcijās (15%) un kriptovalūtā (19%).

Tomēr populārākais instruments gan šajā, gan arī citās vecuma grupās ir pensiju trešais līmenis, ko izmanto 20% Z paaudzes pārstāvju, kā arī 29% Y paaudzes un 38% X paaudzes pārstāvju.

Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu vairāk pieprasīta starp Y un X paaudzes respondentiem (attiecīgi 15% un 18%). Šajās vecuma grupās arī biežāk, salīdzinot ar jauniešiem, iegulda nekustamajā īpašumā.

Aptaujā secināts, ka jaunieši izvēlas ieguldīt nelielas summas - katrs trešais iegulda no 20 līdz 50 eiro, bet vēl 24% - līdz 20 eiro mēnesī. Y paaudze iegulda līdzīgi, lai gan starp viņiem ir mazliet vairāk to, kuri ieguldījumiem novirza no 50 līdz 100 eiro mēnesī (23%). Starp X paaudzes pārstāvjiem ir vismazāk to, kuri iegulda līdz 20 eiro mēnesī (13%) un vairāk to, kuri iegulda virs 200 eiro (15%).

Aptaujas rezultāti arī parāda, ka visām paaudzēm kopumā trūkst zināšanu par ieguldīšanu. Vairāk nekā trešdaļa aptaujāto katrā vecuma grupā atzīst, ka viņiem ir ļoti vispārīga izpratne par ieguldījumu principiem. Tomēr tieši starp jauniešiem vairāk ir to, kuri uzskata, ka viņu zināšanas ir ļoti labā vai pat izcilā līmenī - kopumā 18% (parējās grupās 11-12%).

Iedzīvotāju aptauju pēc "SEB bankas" pasūtījuma 2024.gada maijā veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 1008 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais