SPRK skaidro: kas ietekmē ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus?

© unsplash.com

Ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas būtiski ietekmē iepirkto ārpakalpojumu apjoms, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Tostarp no 1. jūlija Ādažu un Ropažu novadu iedzīvotājiem, kuriem ūdenssaimniecības pakalpojumus sniedz SIA "Garkalnes ūdens", spēkā stājušies jaunie tarifi - ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 2,54 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kanalizācijas pakalpojumu tarifs - četri eiro par kubikmetru. Šīs izmaksas būtiski nosaka iepirkto ārpakalpojumu apjoms.

Šie pašreiz ir augstākie spēkā esošie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi Latvijā, kamēr vidējais spēkā esošais ūdensapgādes pakalpojumu tarifs patlaban ir 1,24 eiro par kubikmetru, savukārt vidējais kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,79 eiro par kubikmetru.

Līdzīgā situācijā ir arī citas pašvaldības, kur ūdensapgādes pakalpojumi tiek iepirkti no trešajām pusēm, piemēram, Mārupē kanalizācijas pakalpojumu tarifs ir 2,65 eiro par kubikmetru, kur vairāk nekā pusi no tarifa izmaksām veido attīrīšanai nodoto notekūdeņu izmaksas.

SPRK Ūdenssaimniecības nodaļas vadītāja Dace Čodare-Plaude norāda, ka SPRK apstiprinātie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi tiek aprēķināti un noteikti tādā apmērā, lai segtu tehniski un ekonomiski pamatotas ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai nepieciešamās izmaksas, kas nodrošina ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja iespējas sniegt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus.

"Sabiedrisko pakalpojumu tarifi tiek apstiprināti konkrētam sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam atbilstoši tā pakalpojumu sniegšanas izmaksām, pakalpojumu apjomiem un citiem ietekmējošajiem faktoriem, līdz ar to tarifi katram komersantam ir atšķirīgi," norāda Čodare-Plaude.

SPRK norāda, ka "Garkalnes ūdens" nav savu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, līdz ar to visi savāktie notekūdeņi tiek nodoti attīrīšanai diviem komersantiem - SIA "Ādažu ūdens" un SIA "Rīgas ūdens". Šie uzņēmumi nodrošina arī 68% no kopējā centralizētajā ūdensapgādes inženiertīklā padotā ūdens apjoma, līdz ar to lielas izmaksas tarifu projektā veido izmaksas par iepirkto ūdeni - 46% no ūdensapgādes pakalpojumu izmaksām, kā arī par citam komersantam nodotajiem notekūdeņiem - 47% no kanalizācijas pakalpojumu izmaksām.

Tādēļ, palielinoties "Ādažu ūdens" un "Rīgas ūdens" tarifiem, palielinās arī "Garkalnes ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksas, norāda SPRK.

Šā gada aprīlī apstiprināti jauni "Rīgas ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi, kuri ir spēkā no 2024. gada 1. jūnija. "Garkalnes ūdens" par no citiem komersantiem saņemtajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem jānorēķinās atbilstoši šiem komersantiem apstiprinātajiem tarifiem pilnā apmērā. Vienlaikus "Garkalnes ūdens" ir nepieciešams uzturēt arī tās atbildībā esošo ūdensapgādes un notekūdeņu savākšanas infrastruktūru līdz piederības robežām ar pakalpojumu lietotājiem.

Izmaksu pieaugumu komersantam ietekmējušas arī izmaiņas nodokļos, kā arī tas, ka pieaugusi elektroenerģijas iegādes cena un pieaudzis darba samaksas apmērs, norāda SPRK.

Līdzīga situācija ir arī citiem komersantiem, kuri iepērk ūdenssaimniecības pakalpojumus no citiem pakalpojumu sniedzējiem. Piemēram, Pierīgā strādājošā SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs Mārupē kopš 2023. gada 1. maija ir 1,16 eiro par kubikmetru, kur iepirktā ūdens izmaksas veido tikai 0,2% no tarifa izmaksām. Vienlaikus kanalizācijas pakalpojumu tarifs Mārupē ir 2,65 eiro par kubikmetru, un 54% no tarifa izmaksām veido attīrīšanai nodoto notekūdeņu izmaksas.

Savukārt SIA "Ķekavas nami" kopš 2023. gada 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,24 eiro par kubikmetru, kur 27% no tarifa izmaksām veido iepirktā ūdens izmaksas, un kanalizācijas pakalpojumu tarifs ir 3,20 eiro par kubikmetru, kur 63% no tarifa izmaksām veido attīrīšanai nodoto notekūdeņu izmaksas.

Sagaidāms, ka abi iepriekš minētie uzņēmumi tuvākajā laikā pārskatīs savus tarifus, lai pielāgotu tos aktuālajām pakalpojumu sniegšanas izmaksām, tostarp saistībā ar jaunajiem "Rīgas ūdens" tarifiem.

Latvijā

Sestdienas vakarā notikušais ugunsgrēks Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā sabojājis vienu palātu Acu mikroķirurģijas nodaļā, tomēr rīt nodaļa atsāks darbu savās telpās, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Vineta Kļavina.

Svarīgākais