10,6% šogad BVKB pārbaudīto ēku ir bīstamā stāvoklī; aizliegta to ekspluatācija

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šogad pirmajā pusgadā publisko ēku ekspluatācijas uzraudzības ietvaros veicis 161 fizisko pārbaudi, kurās konstatēts, ka bīstamā - avārijas vai pirmsavārijas - stāvoklī ir 10,6% ēku un to ekspluatācija līdz bīstamības novēršanai nav pieļaujama, informē BVKB pārstāvji.

Attiecīgi pieņemti lēmumi par šo ēku ekspluatācijas aizliegumu.

Tāpat BVKB pārbaudēs secinājis, ka drošība ir uzlabojama 77,6% ēku - visbiežāk konstatētās neatbilstības ir margu un to aizpildījuma neesamība, nemarķēta augstuma starpība un stiklotās virsmas, fasādes apdares elementu nokrišanas iespējamība, kā arī nedroša elektroinstalācija.

Savukārt 11,8% ēku ir teicamā vai labā stāvoklī.

BVKB skaidro, ka situācija ir līdzīga kā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad avārijas vai pirmsavārijas stāvoklī bija 9% ēku, 81% drošība bija jāuzlabo, attiecīgi 10% bija teicamā vai labā stāvoklī.

Būvdarbu kontrolē pirmajā pusgadā aptuveni 60% atzinumu par būvju pārbaudi pārkāpumi nav konstatēti. No visiem šogad pirmajos sešos mēnešos būvdarbu kontroles ietvaros sagatavotajiem 345 atzinumiem 219 gadījumos pārkāpumi nav konstatēti. Savukārt 120 gadījumos konstatēti pārkāpumi, kas nebija tik būtiski, lai apturētu būvdarbus.

Tomēr sešos gadījumos būvdarbi apturēti visā objektā vai tā daļā, informē BVKB. Būvdarbu apturēšanas iemesli galvenokārt ir saistīti ar būvdarbu veikšanu neatbilstoši būvprojektam, kā arī to, ka savlaicīgi netiek pildīti būvniecības normatīvos noteiktie būvniecības dalībnieku pienākumi.

Vienlaikus BVKB veicis arī 386 administratīvās pārbaudes. Tostarp 74 lietās ir sākta administratīvā akta piespiedu izpilde (īpašniekiem piemērota piespiedu nauda), jo, iestājoties izpildes termiņam, nebija veiktas nepieciešamās darbības.

Šogad pirmajā pusgadā veiktas izmaiņas būvspeciālistu reģistrā, pārskatīts Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) e-pakalpojumu skaits un uzlabota to lietojamība, informē BVKB pārstāvji.

2024. gada sākumā apvienotas būvuzraudzības un būvdarbu vadīšanas specialitātes, attiecīgi pielāgojot arī BIS būvspeciālistu reģistru. BVKB norāda, ka šīs bija nozarē ļoti gaidītas izmaiņas, ļaujot samazināt būvspeciālistiem nepieciešamo sertifikātu skaitu un arī izmaksas.

Pārskatīts un optimizēts BIS e-pakalpojumu skaits, apvienojot tos grupās. Šobrīd ir pieejami 25 BIS e-pakalpojumi. E-pakalpojumu pieejamība kopumā nav samazinājusies, bet ir nodrošināta to sistematizācija, kā arī atvieglota e-pakalpojumu meklēšanas iespējas un to pārskatāmība.

Šogad jūnijā ieviesta galveno būvdarbu veicēju un apakšuzņēmēju savstarpējo norēķinu reģistrācija Vienotajā elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē (VEDLUDB). Sākts darbs arī pie Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes datu izmantošanas būvniecības uzraudzības procesos un mobilā e-paraksta ieviešanas BIS aplikācijās, nodrošinot dokumentu parakstīšanu BIS portālā ar mobilo e-parakstu.

Pirmajā pusgadā pieņemti trīs lēmumi par būvprakses sertifikāta piešķiršanu un viens lēmums par atļaujas piešķiršanu ārvalstu speciālistam īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanai. Izskatītas sūdzības par deviņu būvspeciālistu iespējamajiem profesionālās darbības pārkāpumiem.

Sešos gadījumos lietas izbeigtas, nekonstatējot pārkāpumus, vienā konstatēti maznozīmīgi pārkāpumi, bet divos gadījumos konstatēti profesionālās darbības pārkāpumi, tādējādi izteikti brīdinājumi būvspeciālistiem. Par piecu būvspeciālistu iespējamajiem pārkāpumiem sūdzību izvērtēšanas process turpinās.

Latvijā

Sestdienas vakarā notikušais ugunsgrēks Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā sabojājis vienu palātu Acu mikroķirurģijas nodaļā, tomēr rīt nodaļa atsāks darbu savās telpās, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Vineta Kļavina.

Svarīgākais