Abu Meri komentē Pētera Apiņa aiziešanu no darba ministrijā

© Ģirts Ozoliņš / F64

Ministra ārštata padomnieks nav tikai goda amats, tā ir arī atbildība, aģentūrai LETA sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), komentējot ārštata padomnieka sabiedrības veselības jautājumos Pētera Apiņa aiziešanu no darba ministrijā.

Pēc politiķa paustā, viņš ir apzināti veidojis diezgan plašu ārštata padomnieku komandu, kur katrs ir eksperts savā jomā. Viņš neesot izvairījies, bet gan atbalstot viedokļu dažādību diskusijās, jo tieši dažādu viedokļu sadursmē izdodas nonākt pie labākiem risinājumiem, līdzsvarotiem kompromisiem politikas veidošanā.

Tomēr Abu Meri uzsver, ka ministra ārštata padomnieks nav tikai goda amats, tā ir arī atbildība.

"Kā komanda varam viens otram nepiekrist un diskutēt, reizēm pat ļoti "karsti" mums iet, bet ja esam pieņēmuši lēmumus virzīt vienu vai otru priekšlikumu - vai tā būtu zāļu uzcenojuma reforma vai kompleksa pieeja narkotisko vielu atkarību problemātikas risināšanai, neizceļot atrauti atbildības jautājumu par narkotisko vielu lietošanu, - ministra komandai ir jāpārstāv šis viedoklis, nedrīkstam maldināt sabiedrību," viņš norāda.

Ministrs apzinās, ka viņa padomnieku komandā ir "lielas personības" un nevar nevienam aizliegt "realizēt savas publiskā tēla ambīcijas", taču, viņaprāt, tām tad ir skaidri jābūt nodalītam kā privātam viedoklim, nevis kā ministra komandas viedoklim.

Abu Meri min, ka atsevišķi komandas pārstāvji, iespējams, jau no sadarbības sākuma ir vēlējušies "sēdēt uz diviem krēsliem", sadarboties ar nozares komersantiem un atbalstīt komersantu centienus savu interešu lobēšanā un vienlaikus būt ministra un ministrijas komandā, kas veido veselības aprūpes politiku.

"Sportā par noteikumu pārkāpšanu piešķir dzelteno kartīti kā aizrādījumu un sarkano kartīti kā noraidījumu, tiesneša piešķirtā kartīte neatņem profesionālās spējas, bet norāda uz negodīgu vai nekorektu spēli. Teiksim tā, Apiņa kungam pēc vairākiem aizrādījumiem, es piešķīru "sarkano kartīti". Arī sportā spēlētāju reakcijas mēdz būt ļoti emocionālas," atzīmē Abu Meri.

LETA jau rakstīja, ka veselības ministra ārštata padomnieks sabiedrības veselības jautājumos Apinis uzrakstījis atlūgumu veselības ministram, vēloties atstāt darbu ministrijā.

Apinis norādīja, ka sākotnēji sadarbība ar ministru esot bijusi ļoti veiksmīga, un arī sabiedrības veselības jautājumos viedokļi esot bijuši identiski, tomēr pēdējo divu mēnešu laikā neesot izdevies ar ministru parunāties, paust savu viedokli. "Padomnieka amats tikai kā amata nosaukums man nav nepieciešams," viņš uzsvēra.

Kā galveno iemeslu nevēlēšanai strādāt kopā ar ministru Apinis minēja atšķirīgo attieksmi pret narkotiku dekriminalizāciju. Viņš norādīja, ka narkotiku dekriminalizācija šobrīd nav pieļaujama sabiedrības drošības un veselības dēļ. Viņaprāt, dekriminalizācija ar lielāko varbūtību palielinātu narkotiku pieejamību un lietošanu, jo cilvēki to uztvers kā mazāku risku.

"Dekriminalizācija palielinās narkotiku lietošanas izraisītu veselības problēmu, piemēram, atkarības, pārdozēšanas un psihisku traucējumu izplatību. Kā jau iepriekš uzsvēru - ilgstoša narkotiku lietošana kā likums izraisa nopietnas veselības problēmas, un dekriminalizācija veicinās šo problēmu izplatību," uzsvēra Apinis.

Svarīgākais