Igaunija nosūtīs vienību uz Latviju, lai mazinātu nelegālās migrācijas spiedienu

© Jānis Pipars / F64

Pēc Latvijas lūguma Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta darbinieku komanda tiks nosūtīta palīdzēt Latvijai novērst nelegālo migrantu iekļūšanu Eiropas Savienībā no Baltkrievijas puses.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamentā norādīja, ka jūlija pirmajās trīs nedēļās Latvijas robežsargi novērsuši 730 mēģinājumi nelikumīgi šķērsot robežu no Baltkrievijas puses.

Saistībā ar to pagājušajā nedēļā Latvijas puse lūgusi Igaunijas kolēģu palīdzību un tuvāko dienu laikā 11 darbinieku komanda uz divām nedēļām ieradīsies Latvijā. Igaunijas misijas galvenais mērķis ir patrulēt pierobežas zonā. Komandā būs arī kinologs ar suni un bezpilota lidaparātu operatori. Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta misijas dalībnieki ir apmācīti un pieredzējuši pūļa kontrolē.

Igaunijas misija strādās Kaplavas un Robežnieku apkaimē, kur pēdējā laikā pieaudzis nelegālo robežas šķērsošanas mēģinājumu skaits.

Ja pēc divām nedēļām palīdzība joprojām būs nepieciešama, Igaunija uz Latviju nosūtīs citu komandu.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta priekšnieks Veiko Kommusārs uzsvēra, ka nelegālā migrācija no Baltkrievijas nav tikai Latvijas problēma, jo tā ir arī Eiropas Savienības un NATO ārējā robeža. Viņš piebilda, ka arī uz Igaunijas ārējās robežas ir vērojamas provokācijas, tādēļ pieredze var būt noderīga, situācijai turpmāk saasinoties.

Misijas "ESTPOL-9" vadītājs Raido Onopa pauda pārliecību, ka Igaunijas komanda būs noderīgs pastiprinājums Latvijas kolēģiem.

Tā ir devītā Igaunijas misija Latvijā kopš 2021.gada, kad nelegālie migranti sāka pastiprināti šķērsot Baltkrievijas robežu ar Latviju, Lietuvu un Poliju.

Migrantu plūsmu atbalsta Baltkrievijas varasiestādes, tādējādi cenšoties destabilizēt Eiropas Savienības un NATO ārējo robežu. Šā gada sākumā lielākais spiediens bija uz robežu Polijā, bet pēdējā laikā tas novērots Latvijā.

Kopumā šogad no robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēts 3471 cilvēks, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti 12 cilvēki.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais