Stukāns saņēmis vēl vienu pārmetumu no Rīgas pilsētas tiesas

© Dmitrijs Suļžics/MN

Ģenerālprokurors Juris Stukāns noliedz, ka būtu jau otru reizi publiski paziņojis par kāda apsūdzētā vainu vēl pirms tiesas sprieduma.

Rīgas pilsētas tiesas tiesnesis Andris Vasiļevskis nospriedis, ka Stukāns nav ievērojis nevainīguma prezumpcijas principu tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga krimināllietā par sirmgalves apkrāpšanu.

Šī ir jau otrā reize, kad Stukāns šogad saņēmis šādu pārmetumu no Rīgas pilsētas tiesas. Iepriekš viņam tika pārmesta nevainīguma prezumpcijas principa neievērošana lietā, kurā tika apsūdzēts bijušais Rīgas domes deputāts Igors Kuzmuks.

Tikmēr prokuratūrā aģentūrai LETA uzsvēra, ka ģenerālprokurors nav izdarījis publisku paziņojumu par kādas konkrētas personas vainīgumu.

Prokuratūrā norādīja, ka pēc būtības jāizvērtē Kriminālprocesa likuma un Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā noteiktais. Proti, minētie tiesību akti neattiecas uz situāciju, kurā ģenerālprokurors kā apsūdzības uzturētāja iestādes vadītājs, sniedzot atbildes uz sabiedrību interesējošiem jautājumiem, sniedz objektīvu informāciju par kriminālprocesu virzību vai raksturo darbības, kuras veic, lai pierādītu aizdomās turētā vai apsūdzētā vainu.

Kā vēstīts, otrajā gadījumā sūdzību par Stukāna teikto tiesā iesniedza pats Veinbergs, aģentūru LETA iepriekš informēja Tiesu administrācijā. Rīgas pilsētas tiesa saņēma Veinberga lūgumu publiski informēt par viņa nevainīguma prezumpcijas principa pārkāpumu no valsts amatpersonas puses, iesnieguma kopiju nosūtot izvērtēšanai institūcijai, kura var lemt par amatpersonas atbildību.

Veinbergs stāsta, ka 2022.gada 22.februāra intervijā raidījumā "1:1", atbildot uz žurnālista Gundara Rēdera jautājumu par kriminālprocesu pret Veinbergu, kurā viņš apsūdzēts nekustamo īpašumu izkrāpšanā, no Stukāna izskanējušas tādas frāzes kā "es uzskatu, ka tiesu izpildītāji, kuri to visu redzēja, un kā mēs šobrīd redzam, iesaistījās shēmās, gan notāri, kuri apstiprina to visu, jau sen to pamanījuši", "bija personas, kuras klusē, bija ieinteresēti un attiecīgi rīkojušies", "izmantoja likuma regulējumu, lai noteiktos gadījumos iedzīvotos".

Rīgas pilsētas tiesas tiesnesis Vasiļevskis secināja, ka ģenerālprokurors, būdams valsts amatpersona, kas nav kriminālprocesā iesaistītā persona, ar publisku paziņojumu ir izteicies par personas vainīgumu, pārkāpjot nevainīguma prezumpciju attiecībā uz Veinbergu, tādēļ tiesa kā procesa virzītājs publiski informē par nevainīguma prezumpcijas principa pārkāpumu.

Lietu pret Veinbergu skata Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā, kurā par sirmgalves apkrāpšanu apsūdzēti tiesu izpildītājs Veinbergs, notāre Inga Muciņa un vēl trīs personas. Šajā lietā nākamā sēde plānota 18.septembrī plkst.10.

Svarīgākais