Iedzīvotāji var paust savu veidokli par iekšzemes pasta paku tarifu iespējamo kāpumu

© Kaspars Krafts/F64

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) aicina paust viedokli par VAS "Latvijas pasts" iesniegto universālā pasta pakalpojuma (UPP) tarifu projektu, liecina informācija SPRK mājaslapā.

Lai uzklausītu viedokļus, SPRK šogad 31.jūlijā plkst.11 rīko attālinātu uzklausīšanas sanāksmi, kurā arī komersanta pilnvarotais pārstāvis iepazīstinās ar iesniegto tarifu projektu, skaidrojot tajā ietvertās izmaksas un apjomus.

Sanāksmes mērķis ir informēt sabiedrisko pakalpojumu lietotājus par tarifu projektā ietvertajām izmaksām, nepieciešamību mainīt tarifus, sniegt atbildes uz neskaidrajiem ar tarifu projektu saistītajiem jautājumiem un uzklausīt lietotāju ieteikumus un priekšlikumus.

Iesniegtais tarifu projekts tiks skatīts likuma "Par Sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" noteiktajā kārtībā.

LETA jau ziņoja, ka "Latvijas pasts" SPRK ir iesniedzis UPP tarifu projektu, kas tostarp no 2025.gada 1.janvāra paredz palielināt iekšzemes pasta paku sūtījumu tarifus, kā arī mainīt pārrobežu pasta pakalpojumu tarifus.

Tarifu izmaiņas saistītas ar klientu paradumu maiņu, tradicionālo pasta sūtījumu apmēra samazinājumu, transporta un loģistikas izmaksu kāpumu, energoresursu cenu palielināšanos un darbinieku atalgojuma pieaugumu.

Plānots, ka pēc tarifu apstiprināšanas populārākā UPP grozā ietilpstošā produkta - vienkārša iekšzemes vēstule līdz 20 gramiem - nosūtīšanas cena tiks palielināta no 1,65 eiro līdz 2,25 eiro. Ņemot vērā valsts kompensēšanas mehānismu preses izdevumu piegādei, vienas preses vienības piegādes izmaksas preses izdevējiem mainīsies vidēji no 0,15 eiro līdz 0,18 eiro, kas gada laikā iknedēļas izdevumam veido 1,5 eiro izmaksu pieaugumu, iepriekš informēja pastā.

"Latvijas pasta" apgrozījums pagājušajā gadā bija 108,269 miljoni eiro, kas ir par 8,3% vairāk nekā 2022.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās 4,1 reizi - līdz 538 646 eiro.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā. Uzņēmums nodrošina iekšzemes un starptautiskās piegādēs, sākot ar e-komercijas un paku sūtījumiem līdz presei, vēstuļu korespondencei un personalizētiem loģistikas risinājumiem. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā apmēram 2300 darbinieku.

SPRK regulē sabiedriskos pakalpojumus enerģētikas, ūdenssaimniecības, elektronisko sakaru, pasta, depozīta iepakojuma un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nozarē.

Svarīgākais